Interieurontwerp voor vergaderruimtes

Vergaderruimtes zijn een belangrijk onderdeel van het kantoor en zijn vaak de plekken die klanten en medewerkers te zien krijgen. Hier zullen verschillende mensen elkaar ontmoeten en samenwerken, dus de ruimte moet geschikt zijn voor verschillende soorten vergaderingen.

Bij het ontwerpen van een conferentie- of vergaderruimte moet rekening worden gehouden met verschillende factoren om een uitnodigende, functionele en ergonomische ruimte te creëren. Vandaag is 50% van onze vergaderingen over het algemeen hybride of digitaal. Daarom is technologie een belangrijk aspect van je ruimteontwerp. Door behoeften in kaart te brengen en zorgvuldig te plannen, creëer je inspirerende vergaderruimtes die het bedrijf ondersteunen.

Denk eerst na over het soort vergaderingen dat de ruimte moet ondersteunen. Voor hoeveel personen moet de ruimte geschikt zijn? Is de ruimte bedoeld voor lange of korte vergaderingen? Om de aanwezigen betrokken te houden, moet de ruimte holistisch worden ingericht, rekening houdend met alles van meubilair, kleur, licht, ventilatie, akoestiek en technologie. Je moet ook beslissen of je de ruimte al dan niet reserveerbaar wil maken.

 

Verschillende vergaderingen vragen om verschillende inrichtingen

Digitale en hybride vergaderingen. Als de ruimte zal worden gebruikt voor digitale en hybride vergaderingen, moeten het ontwerp en de keuze van meubilair worden aangepast aan de technologie en de apparatuur, zodat iedereen duidelijk te zien en te horen is. Het is belangrijk dat iedereen die de ruimte gebruikt, opgeleid is in de werking van de technologie. Mislukte hybride vergaderingen worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan kennis. Plak echter geen post-its op met instructies, want dat geeft een rommelige indruk. Geef in plaats daarvan instructies digitaal op het scherm.

Gesloten of open omgeving. Traditioneel worden vergaderruimtes ontworpen met vier muren en een deur die men kan sluiten. Met slim interieurdesign kan de vergaderruimte echter net zo gemakkelijk worden ontworpen in een open omgeving met behulp van stoffen, meubels of wanden die voor afscheiding zorgen en ondersteunende technologie. Dit maakt het kantoor flexibeler en stelt gebruikers in staat om de omgeving te veranderen.

Formele, informele of creatieve vergaderingen. Denk na over hoe je wilt dat deelnemers aan de vergadering zich gedragen en zich voelen in de vergaderruimte. Moet iedereen zitten of moet het mogelijk zijn om in de ruimte te staan en rond te lopen? Moet er toegang zijn tot een schrijfbord, pennen of ander materiaal?

Lange vergaderingen. Voor langere vergaderingen moet je conferentiestoelen hebben die zeer comfortabel zijn en die het makkelijk maken om af en toe recht te staan. Bij voorkeur zijn er ramen om daglicht en frisse lucht binnen te laten wanneer dat nodig is om de concentratie te behouden.

Vertrouwelijkheid. Moet de ruimte aangepast worden voor het voeren van vertrouwelijke besprekingen en het nalezen van vertrouwelijk materiaal? Dit bepaalt of de ruimte oplossingen nodig heeft om zichtbaarheid te blokkeren en geluid te absorberen, zoals textiel en geluidsabsorbeerders.

Flexibiliteit. Zal de ruimte voor verschillende doeleinden worden gebruikt en moet ze gemakkelijk te herschikken zijn? Een in hoogte verstelbare vergadertafel, waarmee u gemakkelijk kunt afwisselen tussen staan en zitten. In grote vergaderruimtes bieden stapelbare stoelen en inklapbare tafels de mogelijkheid om de ruimte aan te passen aan het aantal aanwezigen en de behoeften van de vergadering. Kleinere tafels die in verschillende opstellingen kunnen worden geplaatst, zijn een goede inrichting voor hybride vergaderingen.

Kies de juiste vergadertafel en de juiste stoelen

Vergadertafel. Je kan kiezen tussen vast, in hoogte verstelbaar of inklapbaar, afhankelijk van je behoeften. Denk na over hoe de ruimte zal worden gebruikt en voor hoeveel personen ze geschikt moet zijn. Zo kan je bepalen hoe de tafel(s) moet(en) worden geplaatst. Een grote tafel is vaak zeer geschikt als middelpunt van een ruimte, terwijl kleinere of inklapbare tafels ideaal zijn voor kleinere of U-vormige opstellingen. Het is belangrijk om stopcontacten in de tafel te hebben. Denk na over hoeveel je er nodig hebt en waar ze geplaatst moeten worden.

Vergaderstoelen. Door je lichaamshouding te veranderen, kan je langer gefocust blijven – we zijn gemaakt om te bewegen. Dankzij een vergaderstoel met wielen of een draaifunctie kan je gemakkelijk bewegen zonder de vergadering te verstoren. Investeer in comfortabele stoelen met een aantal opties om de stoelen aan de gebruiker aan te passen. Het is ook belangrijk dat de stoel en de tafel bij elkaar passen.

Ergonomie in vergaderruimtes

Akoestiek. In vergaderruimtes zijn vaak geluidsabsorbeerders nodig voor een goede akoestiek. Ten minste 15% van de wandoppervlakken moet een vorm van geluidsabsorptie hebben en deze moeten indien mogelijk in een hoek ten opzichte van elkaar worden geplaatst. Vergeet niet dat geluid weerkaatst op harde ondergronden: plaats het videoscherm en het schrijfbord dus niet tegenover elkaar – of voorzie stoffen langs de wand. Over het algemeen dragen stoffen in vergaderruimtes, zoals bekleed meubilair, geluidsabsorberende panelen, vloerkleden en gordijnen, bij aan een goede akoestiek. Maar maak het niet te stil, zoek naar een optimaal evenwicht!

Verlichting. We zijn het gelukkigst als we toegang tot daglicht hebben. Daarom is het beter om ramen te hebben in vergaderruimtes. Maar het is ook belangrijk om de verlichting in de ruimte te kunnen regelen, door middel van jaloezieën en dimbare armaturen. Tijdens videoconferenties is het van essentieel belang dat cilindrische verlichting vanuit verschillende hoeken komt om schaduwvorming op het gezicht te voorkomen Denk er ook aan dat vergaderruimtes niet altijd verlicht hoeven te zijn. Het kan dus goed zijn om te investeren in verlichting die zo is geprogrammeerd dat ze wordt uitgeschakeld wanneer de ruimte niet in gebruik is, omdat dit het stroomverbruik en de energieverspilling verlaagt.

Kleuren. Werk met monochrome materialen en een eenvoudig kleurenschema om een rustige en harmonieuze indruk te geven zonder negatieve afleiding. Vergeet niet dat de aanwezigen kleur toevoegen door wat ze dragen. Als de ruimte creatief wordt gebruikt, zoals voor brainstorming of innovatieve projecten, kan het een goed idee zijn om gele, energiebevorderende tinten toe te voegen.

Extra vergaderuitrusting

Opbergruimte. Zijn er pennen, notitieblokken en andere materialen beschikbaar in de ruimte? Zorg ervoor dat je een opbergelement hebt voor alle spullen, zodat de ruimte netjes en opgeruimd is wanneer de deelnemers arriveren. Het kan ook een goed idee zijn om een serveertrolley op wielen te hebben om gemakkelijk koffie, thee, water, fruit en andere dingen te voorzien die nodig zijn om het uithoudingsvermogen van het deelnemers op peil te houden!

Planten en groen. Vergeet niet om planten toe te voegen aan de vergaderruimte! Ze zorgen voor een gezellige sfeer en een goede akoestiek. Ons omringen met natuurlijke elementen heeft ook een positieve impact op ons mensen.

Kapstok. Overweeg of deelnemers aan de vergadering jassen in de ruimte moeten hangen, of dat ze dit elders op kantoor kunnen doen.

Neem gerust contact met ons op!

Hulp nodig bij het ontwerpen van je vergaderruimte? Wij hebben veel ervaring en kennis op het gebied van het ontwerpen van verschillende soorten conferentie- en vergaderruimtes, zowel in gesloten als open kantoorruimtes. Neem contact met ons op! 

Neem contact met ons op

Gerelateerde producten

Koy

Koy

324 Kleuren & Materialen | 2 Varianten

Oberon

Oberon

38 Kleuren & Materialen | 11 Varianten

Siro

Siro

278 Kleuren & Materialen | 7 Varianten

Nexus

Nexus

34 Kleuren & Materialen | 22 Varianten

Monroe

Monroe

315 Kleuren & Materialen | 8 Varianten

Vibe

Vibe

Vibe Scheidingswand

144 Kleuren & Materialen | 110 Varianten

Multicom

Multicom

35 Kleuren & Materialen | 46 Varianten

Tulio

Tulio

71 Kleuren & Materialen | 12 Varianten

Nilo

Nilo

318 Kleuren & Materialen | 18 Varianten

Foldex

Foldex

32 Kleuren & Materialen | 6 Varianten

Vibe

Vibe

Vibe Akoestische panelen

144 Kleuren & Materialen | 27 Varianten

Grow

Grow

6 Kleuren & Materialen | 4 Varianten

Hal

Hal

Roll

Roll

Julia

Julia