Flexibiliteit staat centraal in een futureproof kantoorontwerp

Veranderende werkpatronen en hybride werken stellen nieuwe eisen aan het kantoor. Een echt duurzame werkplek moet op maat gemaakt kunnen worden en mee evolueren met de veranderende behoeften. Dit kunnen kleine veranderingen zijn die dagelijks worden uitgevoerd of grote transformaties die veel minder vaak voorkomen. Om dit te bereiken is een interieurontwerp nodig dat zorgvuldig is gepland en ontworpen op basis van de manier van werken en geïdentificeerde activiteiten van de organisatie. Het interieurontwerp moet worden uitgerust met flexibel en multifunctioneel meubilair, met functies die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt of aangepast om verschillende activiteiten te ondersteunen.

Soms gebruiken mensen flexibiliteit als modewoord om te laten zien hoe belangrijk het is om met de tijd mee te veranderen. "We moeten flexibel zijn" – maar wat betekent dat eigenlijk? Om het concept en de betekenis ervan beter te begrijpen, onderscheiden we drie niveaus van flexibiliteit: dagelijkse flexibiliteit, flexibiliteit op korte termijn en flexibiliteit op lange termijn.

Dagelijkse flexibiliteit

Er zijn bepaalde elementen in het interieurontwerp die u van dag tot dag, of zelfs meerdere keren per dag, wilt veranderen. Bijvoorbeeld, extra stoelen of schermen in een vergaderruimte plaatsen of een stoel verplaatsen om samen aan het bureau van een collega te werken. Andere voorbeelden zijn de individuele aanpassing van bureaustoelen voor de beste ergonomie of de verandering van uw werkhouding aan een zit-stabureau. Dagelijkse flexibiliteit moet eenvoudig en vanzelfsprekend zijn. Zo zijn meubels met wielen ideaal, omdat ze op elk gewenst moment eenvoudig kunnen worden verplaatst naar de plek waar u ze nodig hebt. Dagelijkse flexibiliteit wordt ook ondersteund door multifunctionele producten, zoals vrijstaande schermen met whiteboards die niet alleen de akoestische omgeving verbeteren en een ruimte afschermen, maar ook schrijfmogelijkheden bieden. Andere voorbeelden zijn opbergelementen die ook voorzien in zitplaatsen of stapelbare krukken die gemakkelijk naar voren kunnen worden gehaald voor presentaties.

Flexibiliteit op korte termijn

De behoeften van een kantoor kunnen veranderen. Een werkteam kan voor een bepaalde duur een specifieke projectruimte nodig hebben of (zoals we tijdens de pandemie zagen) bureaus moeten mogelijk worden afgeschermd om de hygiëne te verbeteren. Dit soort flexibiliteit op korte termijn omvat de mogelijkheid om individuele werkstations tot een projectruimte om te vormen, meubels tussen verschillende ruimtes te verplaatsen zonder afbreuk te doen aan de samenhang van het interieurontwerp, of loungemeubilair in verschillende opstellingen te combineren om de dynamiek in een ruimte te veranderen. Door interieuroplossingen en tijdloze producten te kiezen die intrinsiek veranderlijk zijn, kunt u flexibiliteit creëren die het interieurontwerp aanpasbaar maakt en verschillende activiteiten kan ondersteunen naarmate de behoefte zich voordoet.

Flexibiliteit op lange termijn

Een interieurontwerp dat op dit moment ideaal is, is misschien niet precies wat u over twee jaar of na een verhuizing naar een nieuw pand nodig hebt. Dan kunnen grote veranderingen nodig zijn om de ruimtes aan een andere manier van werken of een wisselend aantal werknemers aan te passen. In dit geval is het belangrijk dat er veranderingen en aanvullingen kunnen worden doorgevoerd zonder dat er meubilair hoeft te worden vervangen. Flexibiliteit op lange termijn is dus een kwestie van bewuste keuzes maken van bij het begin, zodat het interieurontwerp gemakkelijker kan worden aangepast met behoud van een harmonieuze totaaluitstraling. Meubels in eenzelfde stijl en modulaire systemen waaraan meubelonderdelen kunnen worden toegevoegd of verwijderd om nieuwe opstellingen te creëren, zijn enkele oplossingen die flexibiliteit op lange termijn mogelijk maken. Hoewel dit geen invloed heeft op het dagelijks werk van werknemers, zijn senior managers en inkopers zich hier wel van bewust. Flexibiliteit op lange termijn en de keuze voor hoogwaardig meubilair in een oplossing die op geïdentificeerde behoeften en manieren van werken is afgestemd, leiden tot een toekomstbestendig kantoor met lage levenscycluskosten. Dit type oplossing maakt het mogelijk om het interieurontwerp langdurig te gebruiken, wat zowel economisch als ecologisch duurzaam is!

Een duurzaam kantoor is op verschillende behoeften afgesteld

Door voor een flexibel interieurontwerp te kiezen, kunt u een duurzaam en toekomstbestendig kantoor creëren. Hier is dezelfde ruimte op vier verschillende manieren ingericht, met dezelfde meubelset, om verschillende soorten taken te ondersteunen.

Flexibla rum_1-utan-ram.jpg

Flexibla rum_2-utan-ram.jpg

Flexibla rum_3-utan-ram.jpg

Flexibla rum_4-utan-ram.jpg

Wil je meer weten over flexibele oplossingen?

Contacteer onze experts

Flexibiliteit wordt ook bereikt door zorgvuldig gekozen kleuren en materialen in het interieurontwerp die tot een rustige en samenhangende look bijdragen. Op die manier kunnen meubels uit verschillende ruimtes op kantoor worden verplaatst en gecombineerd zonder de algemene indruk te verstoren.

Christina Wiklund, verantwoordelijke voor kleuren, materialen en afwerkingen bij Kinnarps

Ontdek meer flexibele producten

produkt square_vibe.jpg

Vibe - Een flexibel assortiment vrijstaande, wand-, plafond- en opzetwanden in verschillende maten en afwerkingen, met accessoires zoals whiteboards, planken, haken en een tijdschriftenhouder.Ze zorgen voor een goede akoestiek en worden zelfs decoratieve elementen. Kies wanden met of zonder wielen.

produkt square_cap.jpg

Cap is een lichtgewicht en stapelbare kruk. Deze krukken kunnen op de bijbehorende trolley worden gestapeld en verplaatst, zodat ze gemakkelijk op hun plek kunnen worden gezet.

produkt square_space.jpg

Space is een modulaire serie opbergelementen die eindeloos met elkaar kunnen worden verbonden tot unieke oplossingen. Aan het lage opbergelement kunnen gemakkelijk zachte kussens worden toegevoegd om zitmogelijkheden te bieden.

 

produkt square_serieP.jpg

Door een tafel te kiezen met een onderstel met een flexibel frame, kan het onderstel aan verschillende tafelafmetingen worden aangepast. U hoeft dan alleen het tafelblad te vervangen in plaats van de hele tafel.

   

Fields - Een reeks sofa's, fauteuils en poefs in verschillende maten en uitvoeringen. Dankzij een gepatenteerde klemfitting kunnen verschillende onderdelen met elkaar worden verbonden en combinaties worden gewijzigd zonder het meubilair te beschadigen. Optioneel is een stopcontact in het onderstel verkrijgbaar. Het assortiment omvat ook een ruime keuze aan salontafels in verschillende maten en afwerkingen.

 

Capella is een uitstekend voorbeeld van een ergonomische bureaustoel die aan de behoeften van de organisatie kan worden aangepast. Dit is niet alleen een ideale stoel in een vergaderruimte of aan een bureau waar de gebruiker tussen verschillende taken even halt houdt, maar hij kan ook met verschillende functies worden uitgebreid waardoor hij gedurende lange perioden aan een bureau kan worden gebruikt. Dit kan simpelweg door armleuningen toe te voegen en op een hoge rugleuning en hoofdsteun over te schakelen.

Een kantoor dat gemaakt is om lang mee te gaan, is een kantoor dat eeuwig kan blijven veranderen.

Jenny Hörberg, directrice mondiale de la gamme chez Kinnarps