Kleur beïnvloedt onze emoties en prestaties

De kleuren die ons omringen in ons dagelijks leven hebben meer dan gewoon een esthetische betekenis. Ze beïnvloeden onze ervaringen, ons gedrag en onze prestaties en ze helpen ons te navigeren door onze fysieke omgeving. Bewust werken met kleur creëert een basis voor welzijn, gemoedsrust, creativiteit en efficiëntie.

De betekenis van kleur

Tal van psychologen hebben kleuren en hun impact bestudeerd en zij hebben ontdekt dat kleuren anders worden waargenomen en bij de meeste mensen op de één of andere wijze een reactie veroorzaken. Toch is het moeilijk nauwkeurig de gevoelens te bepalen die verschillende kleuren bij ons veroorzaken, omdat dit tot op zekere hoogte ook afhangt van cultuur, tijd en plaats. Ook al zijn de meningen verdeeld over het effect van kleuren, één ding is zeker: iedereen is het erover eens dat ze een aanzienlijke impact hebben en dat ze ons vaak meer beïnvloeden dan we beseffen. We weten nu dat de perceptie van kleuren bij de mens zich in het limbische systeem bevindt, het deel van onze hersenen dat functies beheert zoals emotionele reacties en onbewuste gedachten. Dit op zich wijst op een sterk verband tussen onze perceptie van kleur en ons vermogen om emoties te verwerken, nieuwe dingen te leren en onze motivatie te vergroten. Daarom is het belangrijk stil te staan bij de activiteiten die worden uitgevoerd in een ruimte, zodat je de juiste kleur kunt kiezen om deze activiteiten te stimuleren. Dit verhoogt de kans dat je het gedrag van de personen in de ruimte kunt stimuleren of sturen.

Kleur is een van de vele ergonomische factoren die in een ruimte moeten worden gebruikt om welzijn, creativiteit en productiviteit te bevorderen. Naast de keuze van inrichting, meubilair, akoestiek, verlichting en ventilatie, samen met de organisatorische en sociale factoren, creëert het de holistische ervaring van een werkomgeving. Meer informatie over holistische ergonomie

De kleuren van de natuur zijn de sleutel tot tijdloosheid en duurzaamheid

Het selecteren van wat er op dit moment trendy en aantrekkelijk is, kan contraproductief zijn. De keuze van de kleuren hangt af van wat je van plan bent, wat je wilt bereiken en van de mensen die tijd zullen doorbrengen in de ruimte. Tijdloze kleuren die worden gekozen op basis van de context verhogen uiteindelijk de waarde van je investering. De juiste kleurkeuze op de juiste plaats vermindert ook de slijtage en de noodzaak voor onderhoud. Er zijn heel wat indicaties dat kleuren die dicht bij het eigen kleurenpalet van de natuur liggen, zoals groene en aardse tinten, een speciaal effect hebben op het vermogen van de mens om te recupereren en dus geschikt zijn voor de meeste werkomgevingen. Aardse en gedempte ton-sur-ton kleuren creëren niet alleen een gevoel van rust, maar zijn ook gemakkelijk met elkaar te combineren, met behoud van consistentie en harmonie. Dit maakt het eenvoudig meubels uit verschillende delen van het bedrijf te combineren naarmate dit nodig blijkt, waardoor een binnenruimte ontstaat die flexibel en duurzaam is gedurende een lange periode.

5 tips bij de keuze van een kleur

1.

Houd rekening met het doel van de ruimte bij de keuze van kleuren, niet met persoonlijke smaak of populaire trends.

2.

Aardse en gedempte ton-sur-ton kleuren creëren een holistische look van consistentie en harmonie, en maken het ook gemakkelijk om groepen meubelen te herschikken naargelang de specifieke behoeften.

3.

Gebruik kleur om uiteenlopende zones af te bakenen en de navigatie te vereenvoudigen.

4.

Overweeg het effect van contrast om een functie of gewenst gedrag te verbeteren.

5.

Vermijd het combineren van verschillende gedurfde kleuren of patronen op grote oppervlakken. Dit kan negatieve afleidingen veroorzaken.

Verschillende kleuren beïnvloeden ons op verschillende manieren

Kleuren beïnvloeden alles, van stemming tot neurofysiologische reacties. Sommige kleuren kunnen gesprekken en pieken van energie of activiteit stimuleren, terwijl andere kleuren aanleiding geven tot sereniteit, stilte of reflectie. Kleuren beïnvloeden iedereen op een andere manier en smaken verschillen, afhankelijk van wie je het vraagt. Het is met andere woorden heel belangrijk te weten wie tijd zal doorbrengen in de ruimtes en welke activiteiten ze zullen uitvoeren voor de kleuren worden gekozen.
 
Een kleur is meer dan gewoon een kleur. Houd er rekening mee dat de kleur koud of warm kan zijn en verkrijgbaar is in verschillende tinten. Groen, bijvoorbeeld, is niet alleen aangenaam, het kan totaal andere gevoelens opwekken, afhankelijk van het samenspel tussen kleur, toon, licht, koude, warmte en contrast. Zelfs kleine verschillen kunnen de perceptie van een ruimte en de verhoudingen veranderen. Wat er op een bepaalde manier uitziet op een vlak oppervlak kan een totaal andere indruk creëren als het in een ruimte wordt aangebracht. De indruk kan ook wijzigen afhankelijk van daglicht en de verlichting. Bovendien beïnvloeden kleuren elkaar wanneer ze samen worden aanschouwd, wat de perceptie van de hoogte, breedte, diepte, balans en oriëntatie van de ruimte kan veranderen.
 
Licht en warmte hebben een diepgaand effect op hoe mensen kleuren waarnemen. Je kunt de kleur en holistische indruk van een ruimte aanzienlijk veranderen door simpelweg de verlichting aan te passen. Het moment van de dag is ook cruciaal voor hoe we een kleur waarnemen. Een blauwe kleur op een koude, bewolkte winterdag kan worden waargenomen als een compleet andere blauwe tint wanneer de zon op de kleur schijnt en de kamer opwarmt. Lichte kleuren bieden het voordeel dat ze het licht van buiten absorberen, waardoor we overdag alerter zijn. Donkere kleuren blokkeren het licht. Gebruik ze dus verstandig. Studies hebben aangetoond dat koude kleuren vaak negatiever worden gewaardeerd en warme kleuren positiever. Koude, koele kleuren verlagen de bloeddruk en helpen de concentratie.

Kleurengids

Het menselijk oog kan ongeveer 10 miljoen verschillende kleurschakeringen onderscheiden. Hoe bepaal je welke kleuren je wilt gebruiken in je ruimtes? In onze kleurengids hieronder geven we je een aantal algemene richtlijnen over een selectie van kleuren en de invloed die ze hebben op mensen.

Groen, blauw en beige voor concentratie

Algemeen gezien gaat de voorkeur uit naar koele kleuren, bijvoorbeeld lichte groen-, blauw- en beigetinten in ruimtes waar mensen urenlang geconcentreerd werken. Lichte kleuren absorberen meer licht van buiten, waardoor we overdag alerter zijn. Groene tinten staan ook symbool voor de natuur en zijn van nature stressverlichtend en verfrissend.

Geeltinten stimuleren creativiteit

Geel is het universele symbool van de zon dat we vaak associëren met optimisme en vreugde. Het trekt onze aandacht en zou ons geheugen en onze denkprocessen verbeteren. Gele tinten geven energie en moedigen mensen aan te praten, dus kunnen ze worden gebruikt in ruimtes om creativiteit te stimuleren. Geel is ook goed om de aandacht te trekken en als accentkleur te gebruiken. Het beste is echter sterke geeltinten te vermijden, die visueel storend kunnen zijn en de ogen kunnen vermoeien.

Blauw voor gemoedsrust

Blauwe tinten geven rust en stilte aan. Ze helpen ons te ontspannen en hebben een verzachtend effect. Studies hebben aangetoond dat onze ademhaling vertraagt en we minder vaak knipperen in blauwe ruimtes. Blauw geeft ook vertrouwen en gemoedsrust. Gebruik blauwe tinten om een gevoel van rust en harmonie te creëren.

Rood activeert onze emoties op verschillende manieren

Rood trekt snel onze aandacht, werkt stimulerend en doet ons hart sneller kloppen. Rode tinten moeten echter spaarzaam worden gebruikt, omdat ze ook boosheid en paniek kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en het vrijkomen van het stresshormoon cortisol. Anderzijds kunnen rood en geel geschikt zijn in ruimtes waar je activiteit wilt stimuleren en mensen energie wilt geven. Het is ook een goed idee om oranje of dof rood te gebruiken in kantines, omdat bewijs suggereert dat deze kleuren ons smaakgevoel stimuleren. Er zijn ook indicaties dat warm, zacht rood een kalmerend effect heeft op mensen met dementie.

Kleur versus kleursaturatie

De keuze van kleuren speelt een centrale rol in het ontwerp van een binnenruimte, maar er komt meer bij kijken dan gewoon de juiste kleur te kiezen. Je moet ook rekening houden met het concept van kleursaturatie. Eenvoudig uitgelegd: groen of blauw zijn kleuren en kleursaturatie verwijst naar de intensiteit van dat groen of blauw. Kleursaturatie geeft aan hoe sterk of intens de kleur is. De term wordt voornamelijk gebruikt in de NCS-schaal (Natural Color System®) en wordt aangegeven met een c in de kleurcode op een schaal van 100 graden. Twee kleuren kunnen dezelfde kleursaturatie hebben, maar ze kunnen variëren in zwartheid en witheid. Hoe minder kleursaturatie, hoe meer de betreffende kleur naar de grijsschaal overhelt. Een gele kleur met een kleursaturatie van 99 is sterk geel, terwijl een gele kleur met een kleursaturatie van 5 een grijsachtige look heeft. Nauw verwante kleuren kunnen daarom op totaal verschillende manieren worden waargenomen, afhankelijk van hun kleursaturatie. Studies geven aan dat levendigere kleuren sterkere gevoelens oproepen – zowel negatief als positief.

Contrasten in het dagelijks leven

De kleurkeuze is dus van invloed op hoe mensen handelen in verschillende situaties en ruimtes. Het hangt er allemaal van af wie tijd doorbrengt in je ruimte, de activiteiten die ze van plan zijn uit te voeren en wat je wilt dat mensen doen en voelen. Kleuren zijn een manier om mensen een bepaalde richting uit te sturen of hun gedrag te beïnvloeden. Een voorbeeld is te opteren voor een uniform kleurenschema om uiteenlopende focuszones of thuisbasissen af te bakenen. Dit maakt het voor iedereen gemakkelijker deze zones terug te vinden en te weten waarvoor ze worden gebruikt. Doordachte kleurkeuzes kunnen de gemoedsrust, helderheid en navigatie in een ruimte verbeteren.

Een andere belangrijke factor voor de oriëntatie in een ruimte is de aanwezigheid van contrasten. Contrasten kunnen worden gebruikt om oppervlakken te accentueren of te verbergen. Een armsteun kan een afwijkende kleur hebben om aan te geven dat deze een belangrijke functie vervullen. Een ander voorbeeld is een deur in dezelfde kleur te schilderen als de muur om ze te verbergen en aan te geven dat deze deur niet mag worden gebruikt. Of andersom – een afwijkende kleur kan worden gebruikt om duidelijk aan te geven dat dit de ingang is tot een ruimte. Een tapijt in een afwijkende kleur kan ook een zone afbakenen en je uitnodigen een bepaalde activiteit uit te voeren.

De keuze van kleuren in verschillende ruimtes

office.jpg

De keuze van kleuren in kantoren

  • Gebruik kleur om verschillende focuszones af te bakenen en gemakkelijker te kunnen navigeren in de ruimtes.
  • Een aards kleurenschema maakt het gemakkelijk de meubelen in de kamers te herschikken zonder de harmonie van de algehele look te verstoren.
  • Houd er rekening mee dat donkere kleuren het licht blokkeren en dat je dus moet compenseren met de juiste verlichting.
  • Gebruik rustige, monochrome kleuren in grotere oppervlakken om mogelijke afleidingen te verminderen.
  • Houd er rekening mee dat heldere, glanzende oppervlakken die licht reflecteren storend kunnen zijn voor de ogen.

education.jpg

Kleuren kiezen in leeromgevingen

  • Vermijd patronen, felle kleuren en te veel verschillende kleuren in dezelfde ruimte om afleiding tot een minimum te beperken.
  • Markeer uitvalsbasissen en zones met kleur om de gemoedsrust te verhogen en de navigatie te verbeteren.
  • Maak een bewuste keuze van welke kleuren het meest geschikt zijn voor specifieke gebieden – houd er rekening mee dat vuil meer opvalt met lichte tinten dan met donkere.
  • Werk met contrasten om verschillend gedrag aan te moedigen, bijvoorbeeld een tapijt in een afwijkende kleur creëert gemakkelijk een uitnodigende zone.
  • Voeg kleur toe aan afzonderlijke, kleinere details in het interieurontwerp, zoals handgrepen op een opbergelement, in de plaats van op grote oppervlakken. Dit maakt het interieur duurzaam en flexibeler op lange termijn en minimaliseert visuele indrukken.

care.jpg

De keuze van kleuren in de zorgomgeving

  • Vermijd pastelkleuren, omdat oudere ogen kleuren niet met dezelfde intensiteit kunnen waarnemen als jongere ogen.
  • Werk bewust met contrasten in het kleurenschema om de oriëntatie te vergemakkelijken in ruimtes en tussen meubels.
  • Vermijd patronen die mensen met dementie als een negatieve afleiding kunnen ervaren, bijvoorbeeld alsof er kleine insecten in het rond vliegen.
  • Een aantrekkelijk gekleurd meubelstuk dat zich van de achtergrond onderscheidt, is beter zichtbaar en kan dus vaker worden gebruikt. Het schilderen van een deur in dezelfde kleur als de muur helpt daarentegen om deze te verbergen en geeft aan dat je hier niet naar binnen mag.
  • Vermijd tapijten in donkere kleuren op vloeren met een lichte kleur, want deze kunnen worden waargenomen als diepe gaten door mensen met dementie.

Ontdek holistische ergonomie

"“Kinnarps Colour Studio is ons assortiment materialen voor kantoren, scholen en zorgomgevingen met een focus op duurzaamheid, kwaliteit en harmonie. Het biedt aantrekkelijke materialen die zorgvuldig zijn uitgeprobeerd en getest om te passen bij verschillende soorten omgevingen. Ons doel is om een assortiment aan te bieden waarmee u gemakkelijk de expressie en functionaliteit kunt vinden die u zoekt. Hout, metaal, kunststof en textiel, kleurtinten en patronen die gemakkelijk met elkaar en andere meubels te combineren zijn.""

Christina Wiklund, Colour, Material and Finish Manager, Kinnarps AB

Vraag Kinnarps advies over kleur

Het holistische perspectief van Kinnarps op de betekenis van kleuren in ergonomie is gebaseerd op wetenschap, zoals kleurtheorie en kleurpsychologie, en op onze jarenlange ervaring die teruggaat tot de jaren 1940. Het biedt gemoedsrust en is een pluspunt voor mensen die werken in kantoren, scholen of zorgomgevingen. We weten dat de ergonomie aanzienlijk wordt verbeterd als je veel nadruk legt op kleur en kleur ook net zo belangrijk opvat als het eigenlijke interieurontwerp. Op basis van het meest recente onderzoek en onze expertise op het gebied van ergonomie kun je er op rekenen dat er geen giswerk komt kijken bij de aanbevelingen, het advies of de productsuggesties van Kinnarps met betrekking tot kleur. We bekijken het totaalbeeld en de details van ergonomie.

Neem contact met ons op

Bronnen:

  • “Färg, ljus och människa – ett miljöpsykologiskt perspektiv” Rikard Küller
  • "Rummet som färgernas mötesplats" Monica Billger 
  • "Varmt och kallt i norr och söder" Maud Hårleman
  • “Forskare och praktiker om färg - ljus – rum” Karin Fridell Anter
  • “Verkan av färg och ljus – beteenden och reaktioner” Thorbjörn Laike
  • "The ultimate guide to office color psychology” Ergonomic Trends 
  • “Fysisk lärmiljö - optimera för trygghet, arbetsro och lärande” Malin Valsö en Frida Malmgren
  • “Vårdmiljöns betydelse” Helle Wijk, Morgan Andersson, Anna Bengtsson, Ingegerd Bergbom en Monica Berglund
  • “Färg och ljus för människan - i rummet” Karin Fridell Anter, Ulf Klarén, Leif Berggren, Monica Billger and Pär Duwe
  • “Work week productivity, visual complexity, and individual environmental sensitivity in three offices of different color interiors” Nancy Kwallek, Kokyung Soon en Carol M. Lewis
  • "Goethes färglära" Per Sällström