Circulair = duurzaam?
Circulariteit is een belangrijke manier om hulpbronnen efficiënt te gebruiken, maar dit concept wordt te vaak automatisch gelijkgesteld met duurzaamheid. Om echt duurzaam te zijn, moet een item vanaf het begin ontworpen zijn om lang mee te gaan. Een kledingstuk kopen, het eenmaal dragen en vervolgens doneren, of met je auto lange afstanden naar een recyclagestation rijden, kan bijvoorbeeld circulair zijn, maar niet noodzakelijk duurzaam. Johanna Ljunggren, Sustainability Manager bij Kinnarps, legt uit hoe circulaire economie kan worden gebruikt voor een duurzamere toekomst als het op de juiste manier wordt gebruikt.
Heb ik een duurzame keuze gemaakt als ik kies voor een hergebruikt interieur?
Wanneer komt een meubelstuk in aanmerking als circulair? Komt het in aanmerking als het meerdere eigenaren of gebruikers heeft gehad? Wat is duurzamer: dat een meubelstuk gedurende tien jaar meerdere eigenaren heeft, of dat dezelfde eigenaar het meubelstuk vijftien jaar lang goed onderhoudt en gebruikt? Je mag er niet van uitgaan dat je een duurzame keuze maakt gewoon door te kiezen voor een hergebruikt interieurontwerp. We zien regelmatig specificaties in verschillende contracten en aankoopprocedures dat een bepaald percentage van het interieurontwerp moet bestaan uit hergebruikte artikelen. De intentie is goed, maar helaas niet voldoende om duurzaam gebruik van meubilair te garanderen. Om een echt duurzame keuze te maken, moet je kijken naar een aantal parameters. Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kwaliteit en het materiaal van het hergebruikte interieurontwerp geschikt zijn voor gebruik in de specifieke ruimte. Waar komt het meubilair vandaan? Welk soort materiaal bevat het? Is het opgeknapt en op welke manier? Je moet ook kijken hoe lang het meubilair nog meegaat, kan het bijvoorbeeld worden bijgewerkt, vernieuwd of verder gerenoveerd als de behoefte zich voordoet?
“Hoe langer de levensduur van een meubelstuk, hoe lager de milieuimpact vanuit een gebruiksperspectief. Daarom richten we ons op het creëren van meubels met het potentieel om lang mee te gaan.”
Johanna Ljunggren, Sustainability Manager, Kinnarps
Daarnaast moet je je afvragen waar het meubilair wordt geproduceerd en hoe het is vervoerd. Wordt het verpakt in wegwerpmateriaal en welke brandstof wordt er gebruikt voor het transport? Bovendien moet je nagaan of de faciliteit die het meubilair heeft geproduceerd of gerenoveerd, de werknemers fatsoenlijke arbeidsomstandigheden biedt, d.w.z. rekening houdt met sociale duurzaamheid. Om consistentie en harmonie in het interieurontwerp te garanderen, is het ook belangrijk om zorgvuldig te plannen hoe oud en nieuw interieurontwerp samen moet werken om een 'stoelendans' te vermijden die niet bijdraagt aan een gezonde en aangename werkomgeving. Last but not least moet je ook duurzaamheidseisen stellen aan nieuw interieurontwerp. Dit wordt veel te vaak over het hoofd gezien! Eis dat het nieuwe interieur op een duurzame manier wordt geproduceerd met nietgiftige materialen, dat het is ontworpen om lang mee te gaan en dat het klaar is om te worden bijgewerkt, vernieuwd of gerenoveerd wanneer het zover is.
Met andere woorden, het gelijkstellen van circulariteit met hergebruikt interieurontwerp is een gemakkelijkheidsoplossing. Maar als je weet welke vragen je moet stellen en hoe je specificaties moet opstellen, kan hergebruikt interieurontwerp een manier zijn om te kiezen voor duurzame circulariteit.
Wie het langst leeft, wint! Wat betekent levenscycluskosten?
Kijken naar de prijs hier en nu, is een manier om op korte termijn een interieurontwerp te kiezen. Om het beste en duurzaamste investeringsrendement te behalen, moet je kijken naar de levenscycluskosten van je interieurontwerp. Hoe lang gaat het meubilair mee, in mijn bedrijf of dat van iemand anders? Hoe gemakkelijk is het om reserveonderdelen te kopen en het meubilair te vernieuwen wanneer dat nodig is? En hoe zal het meubilair werken voor de mensen die het in onze organisatie gebruiken en hen ondersteunen? Je moet dit allemaal bestuderen om te weten of je het meest betaalbare en duurzame product kiest. Stel dat stoel X 80 euro kost en stoel Y 100 euro. Stoel X gaat na drie jaar kapot en kan niet worden gerepareerd, of veroorzaakt werkletsel door slechte ergonomie voor de gebruiker, waardoor hij/zij in ziekteverlof moet gaan. Stoel Y daarentegen biedt een goede ergonomie voor de gebruiker en gaat tien jaar mee, en er zijn reserveonderdelen beschikbaar zodat de stoel kan worden bijgewerkt en nog eens tien jaar meegaat, enzovoort. Welke stoel komt het goedkoopst uit?
De overstap van een lineaire economie naar een circulaire economie is een uitgesproken doel binnen de EU. Hoe werkt Kinnarps en hoe draagt zij hieraan bij?
Kinnarps' aanpak voor een duurzame circulaire economie begint met een lange levensduur.
"Hoe langer de levensduur van een meubelstuk, hoe lager de milieuimpact vanuit een gebruiksperspectief. Daarom richten we ons op het creëren van meubels met het potentieel om lang mee te gaan. Kwaliteit is cruciaal voor een lange levensduur, dus in die zin is kwaliteit ook een duurzaamheidskwestie", legt Johanna Ljunggren uit.
We ontwerpen onze meubels ook zo dat ze kunnen worden gerenoveerd en bijgewerkt om de levensduur ervan verder te verlengen wanneer dat nodig is. En we bieden een reeks diensten om onze klanten te helpen de levensduur van hun interieurontwerp te verlengen, bijvoorbeeld door inventarisering, meubelreiniging en vernieuwing. We bieden ook circulair meubilair met een gegarandeerde kwaliteit aan via onze webshop. We maken het onze klanten gemakkelijk om duurzame keuzes te maken door al onze circulaire diensten te bundelen onder één concept dat we Sustainable Circularity by Kinnarps noemen.
De circulaire diensten van Kinnarps zijn samengebracht onder een concept voor duurzame circulariteit. Elke cirkel symboliseert een sleutel tot het kiezen van duurzaam interieurontwerp van begin tot einde.
Duurzaam interieurontwerp moet ook flexibel zijn en aangepast zijn om te voldoen aan de werkelijke behoeften van de organisatie. Dit biedt de beste voorwaarden voor langdurig gebruik. Met onze behoefteanalyses Next Office®, Next Education® en Next Care® kunnen we onze klanten helpen hun behoeften in kaart te brengen en op basis daarvan een oplossing te creëren.
We werken ook met circulaire stromen in onze eigen productie- en logistieke keten. We recycleren bijvoorbeeld het verpakkingsmateriaal dat we gebruiken bij de levering van onze meubels. Dit bestaat uit dekens en karton die we na levering terug meenemen en steeds opnieuw gebruiken. We verzamelen afvalmateriaal van de productie en creëren nieuwe producten met ons stofafval en verwarmen de fabrieken met afval van onze houtverwerking. Onze fabrieken bevinden zich in Zweden, dicht bij ons hoofdkantoor, wat betekent dat we volledige controle hebben over de hele keten. We hebben onze eigen vrachtwagens, die voornamelijk op fossielvrije brandstof rijden, en we stouwen ze vol als een spel Tetris met behulp van onze verpakkingsmethode met dekens en karton, zodat we zo weinig mogelijk lucht vervoeren. Wanneer anderen drie vrachtwagens nodig hebben, kunnen wij het met twee aan en we besparen met onze verpakkingsmethode 270 kilo verpakking per vrachtwagen.
9 x tips om van begin tot einde duurzame keuzes te maken
1. Breng je behoeften in kaart en analyseer ze voor een langetermijnoplossing die past bij je organisatie.
2. Kies hoogwaardige meubels die ontworpen zijn om te kunnen worden vernieuwd.
3. Zoek naar ecolabels en certificaten zoals FSC®, Möbelfakta en OEKO-TEX.
4. Garandeer kwaliteit en veiligheid – door bijv. Europese normen.
5. Kies geschikte materialen en kleuren die zijn aangepast aan je ruimtes.
6. Vraag je af hoe en waar het meubilair wordt geproduceerd.
7. Zoek uit hoe het meubilair wordt vervoerd en hoe het interieurontwerp wordt geïmplementeerd.
8. Selecteer evaluatieparameters zorgvuldig.
9. Stel kwalitatieve duurzaamheidseisen voor zowel nieuwe als hergebruikte meubels.