De nieuwe Rosengård Bibliotheek in Malmö is een uitnodigende en veilige vergaderruimte voor mensen van alle leeftijden. De missie van Kinnarps was om een samenhangende, inclusieve en duurzame oplossing voor interieurontwerp te creëren met een brede aantrekkingskracht op jongere en oudere mensen, gezinnen met jonge kinderen en studenten.
De Rosengård Bibliotheek bevindt zich in een nieuw gebouw van drie verdiepingen in het centrum van de stadswijk. Ze is toegankelijk en gastvrij voor iedereen, met een open benedenverdieping die het gemakkelijk maakt om langs te komen voor kortere of langere bezoeken. Toen het voorstel om een nieuwe bibliotheek te bouwen eind 2010 voor het eerst werd ingediend, was de oude bibliotheek (op dezelfde locatie als de nieuwe) versleten, overvol en slecht aangepast aan de manier waarop een moderne bibliotheek zou moeten functioneren. "Rosengård was toen al de meest bezochte stadsbibliotheek van Malmö en we waren gewoon uit het oude gebouw gegroeid, zowel qua ruimte als qua functies voor de burgers", zegt hoofdbibliothecaris Maria Roijer.
De beslissing om een nieuwe bibliotheek te bouwen, maakt deel uit van het werk om de stadswijk te vernieuwen met een kleinere en toegankelijkere architectuur. "We spelen een belangrijke rol in de lokale gemeenschap. Nu we veel meer ruimte hebben en beter zijn aangepast aan de moderne eisen van een bibliotheek, bijvoorbeeld door digitale informatiediensten en programma-activiteiten voor kinderen en volwassenen aan te bieden, zien we ook dat het gebouw door meer mensen, door nieuwe groepen en op nieuwe manieren wordt gebruikt", zegt Maria Roijer.
Het vloeroppervlak is verdubbeld ten opzichte van de oorspronkelijke 1.000 vierkante meter. Het interieurontwerp van Kinnarps is deels gebaseerd op inspanningen om een samenhangende look te creëren voor alle 14 bibliotheken in de stad Malmö. "Voor de mensen in Malmö zijn onze bibliotheken als extra woonkamers en we willen dat iedereen die een van onze bibliotheken bezoekt zich meteen thuis voelt", zegt Maria Roijer.
Het uitgebreide project in Rosengård omvat een breed scala aan ruimtes, van studie- en werkstations tot sociale ruimtes en meubilair met een brede aantrekkingskracht op jongere en oudere mensen.
"Het was een lang en moeizaam proces om alle functies precies goed te krijgen. Het interieurontwerp moet alle burgers aanspreken en rekening houden met alles, van esthetische expressie tot duurzaamheidseisen. We hebben veel vergaderingen, workshops en discussies gehad waarin we onze mening hebben geuit, en de ervaring en expertise van Kinnarps over wat wel en niet zal werken in een bedrijf als het onze is van onschatbare waarde."
De stad Malmö was zeer duidelijk over haar duurzaamheidseisen en wilde zoveel mogelijk van het bestaande interieurontwerp hergebruiken. Daarom werd aan het begin van het project een inventaris gemaakt om Kinnarps een idee te geven van hoeveel producten in de nieuwe bibliotheek konden worden gebruikt, welke renovatiebehoeften er bestonden en welke nieuwe meubelstukken nodig waren om het interieurontwerp te implementeren.
Om lang mee te gaan, moesten alle oude en nieuwe meubels voldoen aan dezelfde hoge milieucriteria en zorgvuldig doordachte concepten voor interieurontwerp. Kinnarps hielp bij het verzamelen, renoveren, bijwerken en aanpassen van bestaande producten voor het nieuwe gebouw, waaronder de Wilson bank, Trix sofa en Invito fauteuil.
Daarna werd het meubilair, beschermd door herbruikbare dekens in plaats van verpakkingen voor eenmalig gebruik, in de eigen vrachtwagens van Kinnarps met fossielvrije brandstof teruggereden. "We hebben ons uiterste best gedaan om nieuw en bestaand meubilair samen te laten horen en aan te passen aan het interieurontwerp. Het resultaat is ongelooflijk goed. Veel van onze bezoekers geloven eigenlijk dat al het meubilair nieuw is en zijn verrast om te horen hoeveel is hergebruikt", zegt Maria Roijer.
Toch is het belangrijk om erop te wijzen dat hergebruikt niet automatisch duurzaam betekent. Eerst en vooral moet Kinnarps een professionele beoordeling uitvoeren om meubels te elimineren die ongeschikt zijn op het gebied van duurzaamheid of inhoud. Uit ervaring weten we dat het bijna altijd mogelijk is om meer te hergebruiken dan je denkt zonder in te boeten op functie of uiterlijk. De vraag naar deze diensten groeit en Kinnarps heeft goede systemen voor het beheer van projecten van elke omvang.
Een ander belangrijk aspect in een echt duurzame kringloop is dat het meubilair vanaf het begin op een duurzame manier wordt gemaakt, gebruik makend van milieuvriendelijke en hoogwaardige materialen. Maria Roijer legt uit dat de reputatie van Kinnarps in de Zweedse publieke sector om goed te zijn in duurzaamheid de voor de hand liggende keuze maakte. "Het gaat om alles, van hun productie in Zweden en zorgvuldig geplande leveringen tot de wetenschap dat de producten duurzaam zijn en ook in de toekomst kunnen worden gerenoveerd om duurzaamheid op lange termijn te garanderen, ook vanuit economisch oogpunt", zegt ze.
De circulaire diensten van Kinnarps zijn samengebracht onder een concept voor duurzame circulariteit. Elke cirkel symboliseert een sleutel tot het kiezen van duurzaam interieurontwerp van begin tot einde.
De drie verdiepingen van de nieuwe bibliotheek hebben verschillende functies en het interieurontwerp bestaat uit hout, natuur en gedempte kleuren, met thema's als zee, bos, velden, nevelsluiers en schemering. Op de begane grond van de bibliotheek bevinden zich de receptie, de volwassenenafdeling, drop-in zones, studieruimtes, een tijdschriftenhoek en een podium. De eerste verdieping is voor kinderen en jongeren ingericht, met gezellige leesruimtes, verhalenruimtes en studieruimtes, een café en personeelsruimtes met werkplekken, vergaderruimtes en een aangename lounge. En op de tweede verdieping zijn er flexibele ruimtes voor co-working en verenigingsactiviteiten, evenals een ruim dakterras.
"Niet alleen bezoekers zijn dol op de nieuwe bibliotheek. Het welzijn van het personeel is ook verbeterd, niet in de laatste plaats dankzij onze nieuwe sociale ruimtes, die een natuurlijke vergaderruimte bieden. Hoewel alle openbare ruimtes populair zijn, lijken de fauteuils naast de trap naar de eerste verdieping bijzonder populair – een rustige en afgelegen plek met een mooi uitzicht", zegt Maria Roijer.
Ze wil mensen er ook aan herinneren dat hergebruik heeft bijgedragen tot een doeltreffend gebruik van belastinggeld, wat trots bij het personeel en legitimiteit voor bibliotheekactiviteiten bij de burgers creëert. "Op het gebied van duurzaamheid kun je zeggen dat al onze activiteiten een bijdrage willen leveren aan sociale duurzaamheid, terwijl we tegelijkertijd ecologisch en economisch duurzaam moeten zijn. Kinnarps heeft hard gewerkt om wat vrij algemene wensen en ideeën waren om te zetten in specifieke meubels die voldoen aan onze eisen en onze visie om een inspirerende, inclusieve en veilige dagelijkse ruimte te zijn."