Case: DB Netz AG

Gegevens

Project:
Hoofdkantoor DB Netz AG, Frankfurt/M

Architectuur:
Jo. Franzke, Neumann

Interieurontwerp:
MERZ INNEN.ARCHITEKTUR

Werkplekken/locatie:
2.200

Oppervlakte:
45.290 m² huurruimte

Duur van de werken:
3 jaar

Opleveringsdatum:
2021

Goed netwerk

Het nieuwe hoofdkantoor van DB Netz AG in Frankfurt am Main is een communicatiehub en een voorbeeld van het gebruik van kleur in nieuwe werkomgevingen - Kinnarps leverde het meubilair voor het gebouw.

DB Netz AG heeft een gezamenlijke kantoorlocatie in Frankfurt am Main gecreëerd en de 15 voorheen afzonderlijke locaties in de stad samengebracht. Na de constructie die drie jaar heeft geduurd, bevindt het nieuwe hoofdkantoor, dat de naam "NETZwerk" kreeg na een interne naamgevingswedstrijd, zich in een nieuw gebouw vlakbij het Centraal station. Op de voormalige Posthallen-locatie, Adam-Riese-Straße 11-13, bevinden zich ongeveer 2.200 werkplekken.

Het cruciale punt is de hub

Het kantoorconcept van Merz Innen.Architektur is geïnspireerd op het basisidee achter het ontwerp van het gebouw: Een hub waar alle afdelingen bij elkaar komen en onderling verbonden zijn in een netwerk. De hub is zichtbaar in het hele gebouw, bijvoorbeeld op de folie op de glazen scheidingswanden.

Werkomgeving voor moderne en verbonden communicatie

De individueel ontworpen kantoorruimtes werden ontwikkeld als een combinatie van open, halfopen en gesloten ruimtes en stimuleren de communicatie. Iedereen krijgt de kans zich te concentreren op individuele taken aan een in hoogte verstelbare standaardwerkplek. En dan gaat een nieuwe wereld open met denktanks, workshopruimtes, projectruimten en ontmoetingspunten, maar ook vergaderruimtes. De kantooromgeving maakt het gemakkelijk de juiste plaats te vinden voor elke activiteit - flexibel, teamgericht of geconcentreerd.

3columns-image1.jpg

DENKTANKS
Tal van gesloten werkplekken (denktanks) in drie verschillende groottes nodigen uit tot een intercollegiale uitwisseling of kunnen perfect dienen als ontspanningsplek. Ze zijn deels uitgerust met schermen, whiteboards of flip-overs en zetten ook aan tot creatief brainstormen.

3columns-image2.jpg

DE ONTMOETINGSPLEK IS DE NIEUWE COFFEE CORNER
Ook al kun je hier nog steeds warme dranken halen, de coffee corner in zijn originele vorm heeft zijn tijd gehad in het NETZwerk. De grote, huiselijke "ontmoetingspunten" vervangen het koffiestation en de keuken en vormen het verbindende element van de afdelingen en een plaats om een overkoepelende samenhang te creëren.

3columns-image3.jpg

WORKSHOPRUIMTES
Er is ook voldoende ruimte voor creatieve samenwerking. De vijf grootste ruimtes in het complex zijn hypermodulair uitgerust en ideaal voor creatieve omgevingen. De inrichting wordt aangevuld met diverse digitale en technische toestellen.

3columns-image4.jpg

PROJECTZONES
Samenkomsten worden ook vereenvoudigd door de open projectzones, met meubels die zijn uitgerust met flexibele wielen. Materialen voor de afdeling zijn voor iedereen toegankelijk dankzij een modulair opslagsysteem. Het meubilair is ontworpen en ingericht voor een optimale privacy en geluiddemping zonder de nood voor een ruimtelijke opdeling.

Zes kleuren zetten de toon

Het thema kleur speelt een doorslaggevende rol in het ontwerp van de kantoorruimte. Het kleurenconcept geeft het kantoor zijn ziel en dient ook als geleidingssysteem voor de medewerkers. Het interieurontwerpbureau van Merz is ook daar verantwoordelijk voor en het concept werd samen met Kinnarps geïmplementeerd. Aan elke kleine vleugel werd een primaire kleur toegekend, die zorgt voor de oriëntatie in de complexe gebouwstructuur. In totaal zijn er zes kleuren, rood, blauw, groen, geel, paars en oranje, terug te vinden op de wandoppervlakken, de beklede meubels, op de folie van de glazen scheidingswanden en in de belettering. Bijpassende kleuraccenten geven de anders grijze, zwarte en witte kamers een levendig karakter. Overal werd gekozen voor een meer gedempte kleurtoon in verschillende schakeringen en tinten van de respectieve primaire kleur om een coherente variatie te creëren, zelfs binnen het kleurenschema van een vleugel.

RUIMTE VOOR VERGADERINGEN. In de kantoren zijn extra vergaderruimtes geïntegreerd, die individueel zijn ontworpen naargelang de afdeling en de taken. Flexibele en mobiele tafelsystemen of klassieke meubels creëren precies de gewenste omgeving in elke ruimte. Op het gelijkvloers is ook een uitgebreide conferentieruimte beschikbaar met auditoria en uiteenlopende ruimtes voor formele conferenties met veel deelnemers.

De keuze van meubilair

De kantoren werden allemaal ingericht met producten van Kinnarps. Het uitgebreide en gevarieerde aanbod van de Zweedse leverancier met zes merken maakt een volledige inrichting van het gebouwencomplex mogelijk.

Daarbij werkte de interieurontwerper van Kinnarps nauw samen met Büro Merz om de specificaties uit het zogenaamde "room book" te vertalen naar ruimte- en meubelmodules. Alle betrokkenen ontmoetten elkaar voor creatieve workshops, eerst om meubels toe te wijzen aan de individuele ruimtes en daarna om de kleuren te selecteren tijdens de volgende stap. De goede samenwerking werd onder meer bepaald door het gemeenschappelijke niveau waarop de interieurontwerpers en de klant met elkaar konden communiceren.

image-caption1.1.jpg

Het kantorencomplex bestaat uit twee delen van zeven verdiepingen, die met elkaar verbonden zijn op het gelijkvloers. Op de zes bovenste kantoorvloeren werd een gevarieerde reeks toekomstgerichte werkvormen ontworpen. Werk-, vergader- en vooral communicatieruimtes vormen de werkplekken in de gedifferentieerde kantoorstructuur.

Valt deze case in de smaak? Benieuwd wat er mogelijk is in uw ruimte?

Contacteer ons

Gerelateerde producten

Fields

Fields

Kinnarps
Fields

Fields

Kinnarps
Curling

Curling

Space

Space

Kinnarps
Space

Space

Kinnarps
Mr T

Mr T

Deli lounge fauteuil

Deli lounge fauteuil

Space

Space

Space kast met rolluik
Vagabond

Vagabond

Motus

Motus

Leia

Leia

Kinnarps
Ava

Ava

Pax

Pax

Monolog

Monolog

Monolog

Monolog

Monolite High

Monolite High

Alto

Alto

Neo Lite barkruk

Neo Lite barkruk

Sitter L

Sitter L

Uni

Uni