Case: Centrum voor kortverblijf Nymansgården

Gegevens

Klant:
Centrum voor kortverblijf Nymansgården, gemeente Halmstad

Locatie:
Halmstad, Zweden

Oppervlakte:
8.400 m²

Aantal appartementen:
80

Verdiepingen:
3

Aantal werknemers:
180

Architect:
Tijdens de studiefase – Fredblads arkitekter in Halmstad. Tijdens de planning en bouw – A Konsult Arkitekter & Ingenjörer.

Voltooid:
September 2023

Huiselijk en duurzaam centrum voor kortverblijf

Hoe verzoen je medische vereisten met de visie van een inclusieve, huiselijke zorgomgeving? Dat was de uitdaging voor de gemeente Halmstad en Kinnarps bij het inrichten van het nieuwe zorgcentrum Nymansgården. "Betrek het personeel, denk op de lange termijn en luister naar experts op het gebied van zowel zorg als interieurontwerp", zegt Niklas Ohlin, facility planner bij de thuiszorgdienst van de gemeente. 

Nymansgården in Halmstad heeft 80 plaatsen voor kortdurende, respijt- en palliatieve zorg en revalidatie. Niklas Ohlin beschrijft het centrum als een combinatie van ziekenhuis en woonruimte, die bijzondere en moeilijk te verzoenen eisen stelt aan de binnenruimtes.

"Het moet voldoen aan de hoge normen voor kwaliteit, hygiëne en ergonomie voor zowel patiënten als personeel, en tegelijkertijd onze visie realiseren op een zo huiselijk en gezellig mogelijke omgeving. Het is een moeilijk evenwicht, waarbij verschillende perspectieven en behoeften tegen elkaar moeten worden afgewogen", vertelt hij.

Bij de ingang van het centrum is de Thyra fauteuil gecombineerd met kamerplanten en textiel in aardetinten om een warm welkom te bieden. De afneembare onderdelen van de fauteuil kunnen eenvoudig worden aangepast en indien nodig zonder gereedschap worden vervangen, terwijl de ruimte tussen de zitting en rug zorgt voor een goede hygiëne.

Image 3 column_nymansgarden.jpg

De Be A Part Of sofa creëert een inclusieve plek om kort te rusten. Er is ruimte voor een rolstoel of rollator tussen de zitkussens, waardoor de sofa een perfecte keuze is voor een inclusieve en uitnodigende zorgomgeving.

Image 3 column_nymansgarden2.jpg

In de kamers van de bewoners bieden de functionele John zetel en de Humlan fauteuil een ruimte waar bewoners met familieleden of personeel kunnen praten. Een harmonieuze plek met een huiselijk gevoel.

De sleutel tot het succes van dit project met zijn moeilijke opdracht was het in een vroeg stadium samenbrengen van verschillende disciplines: medische experts, het personeel en specialisten in interieurontwerp. Allemaal met de focus op de kwaliteit van de zorg, de werkomgeving van het personeel en de specifieke behoeften van de verschillende zorgdiensten.

"Complexe projecten vergen tijd en je moet vanaf het begin rekening houden met alle verschillende standpunten. De dialoog met de interieurontwerpers is essentieel. Zij zijn professionals en weten hoe ze de visie kunnen realiseren met zowel gebruiksvriendelijke producten als interieuroplossingen die mensen zich thuis laten voelen", zegt hij.

In de eetkamer van het centrum staan de Jackie stoel en de Nivå tafel, die samen een veilige en huiselijke plek voor maaltijden creëren. Dankzij de wielen op de voorste poten kan de Jackie stoel gemakkelijk dichter bij de tafel worden geplaatst.

Tijdens het proces kregen de medewerkers van de gemeente Halmstad de kans om hun meningen en wensen te delen, en verschillende producten te testen en te evalueren. Ze hebben ook een aantal studiebezoeken gebracht aan soortgelijke instellingen.

"We hadden onze visie om ons te leiden, maar het is altijd de moeite waard om de producten in het echt te zien, ze vast te pakken en te voelen, te begrijpen hoe ze werken, waarom sommige oplossingen beter zijn dan andere en wat de fysieke omgeving kan toevoegen aan het bedrijf", zegt Niklas Ohlin.

Hij vertelt dat de inkoopafdeling van de gemeente focuste op het aanvragen van algemene functies op basis van de geïdentificeerde behoeften en de geformuleerde visie, in plaats van specifieke oplossingen, om zo ruimte te laten voor suggesties en ideeën van de leverancier.

"We willen een omgeving creëren die in alle opzichten duurzaam is op de lange termijn voor onze planeet, voor de mensen die in Nymansgården wonen en werken, en die betaalbaar blijft voor de gemeente. Om dat te bereiken, moesten we vertrouwen op de leverancier om onze behoeften te begrijpen en een oplossing te leveren op basis van onze algemene vereisten. Het zou verkeerd zijn geweest om meubels en interieurontwerp voor te stellen, omdat we die expertise gewoon niet hebben", zegt hij.

In een van de gangen creëert de Kurbits stoel een rustige en harmonieuze plek om even te rusten.

Niklas Ohlin zegt dat de gemeente nauw samenwerkte met Kinnarps nadat de aanbesteding was afgerond. De gepersonaliseerde totaaloplossing van het team van Kinnarps in Halmstad past naadloos bij zowel de bedrijfsvisie als de architectuur. Lichte maar warme, aardse en natuurlijke kleuren, en zuivere houten oppervlakken domineren. Stevig en onderhoudsvriendelijk zitmeubilair in de appartementen en gemeenschappelijke ruimtes creëert een gevoel van veiligheid. En de verlichting, akoestiek en gepersonaliseerde kleuren dragen bij aan een goede totale ergonomie.

"Het was geruststellend om samen te werken met een bedrijf dat de taak, uitdagingen en kansen begrijpt en vervolgens de nodige oplossingen kan leveren. We krijgen veel positieve reacties van zowel bewoners als familieleden, die hier een gevoel van welzijn uiten. Daarnaast bieden we een goede werkomgeving, met een mix van zachte en harde factoren, waardoor het gemakkelijker wordt om personeel aan te werven voor een blijvend hoge zorgkwaliteit."

Niklas Ohlin, facilitair planner bij de thuiszorgdienst van de gemeente Halmstad

Column var.1_nymansgarden2.jpg

De personeelsruimte biedt het personeel van het zorgcentrum een plek om even op adem te komen en te ontspannen. De Neo Lite stoel creëert samen met de Uni-tafel een ruimte voor het personeel om een pauze te nemen en de batterijen op te laden.

Column var.1_nymansgarden.jpg

Neo Lite stoel met een beklede zitting in aardetinten die harmonie creëren.

Niklas benadrukt onder andere de keuze van Kinnarps voor duurzame en visueel aantrekkelijke materialen, evenals meubels die praktisch, afwasbaar en gemakkelijk te onderhouden zijn – en tegelijkertijd zowel visuele als sociale waarde toevoegen.

"Ons ruime restaurant voor bewoners en bezoekers aan de ingang is een voorbeeld van hoe het interieurontwerp bijdraagt aan sociale duurzaamheid, evenals de rustige en veilige ruimtes in het hele huis, die uitnodigende ruimtes creëren voor samenzijn en privacy. Het voelt goed dat we vanaf het begin het juiste hebben gedaan en hebben geïnvesteerd in interieurs met elementen die lang meegaan", zegt Niklas Ohlin.

Vond u dit project leuk? We horen graag meer over uw project.

Neem contact met ons op!

Gerelateerde producten

Scandinavia

Scandinavia

263 Kleuren & Materialen | 4 Varianten

Kalmia

Kalmia

43 Kleuren & Materialen | 21 Varianten

Kurbits

Kurbits

Thyra

Thyra

Orkester

Orkester

Be a part of

Be a part of

John

John

Humlan

Humlan

Jackie

Jackie

Neo Lite

Neo Lite

Uni

Uni

Knop

Knop

Humlan

Humlan