Case: Afdeling Psychiatrie

Gegevens

Klant:
Psychiatrische afdeling Västfast en Södra Älvsborg Ziekenhuis

Architect:
White Architects

Activiteiten in het gerenoveerde gebouw:
Psychiatrische ambulante zorg en administratieve faciliteiten

Activiteiten in nieuwbouw:
Zorgafdelingen, een noodafdeling met 80 bedden voor volwassen psychiatrische patiënten, een afdeling met 10 bedden voor pediatrische psychiatrische patiënten, een revalidatie-eenheid en administratieve kantoren

Locatie:
Borås, Zweden

Verdiepingen:
6

Voltooid: 
2022

Focus op duurzame circulariteit en hergebruik

De psychiatrische afdeling is een grote investering in het samenbrengen van psychiatrische zorg in één kliniek in het Södra Älvsborg Ziekenhuis, in het zuidwesten van Zweden. Het is ook een aanzienlijke investering in het gebruik van gerecycleerd meubilair om een duurzame kringloop te creëren. "Interieurontwerp is een belangrijk onderdeel van de zorg en we zijn aangenaam verrast over hoe goed gerecycleerd meubilair kan zijn als de oplossing goed doordacht en goed gepland is", zegt projectmanager Pernilla Jansson.

De psychiatrische afdeling in Borås bestaat uit een nieuw stervormig gebouw en een gerenoveerd ouder gebouw die met elkaar verbonden zijn door een nieuw gebouwde hoofdingang. Het doel van het project was om alle psychiatrische zorg in het verzorgingsgebied op één plek samen te brengen en meer speciaal afgestemde ruimtes te creëren voor zowel patiënten als personeel. "We willen niet dat onze kliniek aanvoelt als een gesloten instelling – we willen dat ze uitnodigend is en de onafhankelijkheid, vrijheid en zelfredzaamheid van de patiënt ondersteunt, terwijl ze ook rustgevend, veilig en zeker aanvoelt voor iedereen die zich in het gebouw beweegt", zegt Pernilla Jansson. Wat het project ook bijzonder maakt, is dat ongeveer driekwart van de meubelstukken in het oudere gebouw zijn hergebruikt, waarbij veel van de meubelen zijn gerenoveerd, vernieuwd en aangepast door Kinnarps.

We dachten niet dat veel van het oude interieurontwerp kon worden gered, maar na de renovatie zie je geen verschil tussen het hergebruikte en het nieuw geproduceerde meubilair. Alles voelt even fris aan en past goed bij elkaar.

Pernilla Jansson, Project Manager, psychiatrie-afdeling, Södra Älvsborg Ziekenhuis

Sofa's en fauteuils uit de Humlan-lijn mochten hun berken poten behouden, maar werden opnieuw bekleed met kunstleer.

Aan het begin van het project werd het bestaande meubilair geïnventariseerd om te zien welke van de oude meubelen geschikt waren voor het interieurontwerp van White Architects en wat kon worden gerenoveerd en bijgewerkt. Kinnarps heeft 600 van de ongeveer 900 meubelstukken in totaal bijgewerkt en vernieuwd.

"De vraag naar duurzame oplossingen en hergebruik neemt toe en we hebben goede systemen die grote en complexe projecten aankunnen. Er zijn alleen winnaars, niet in het minst het milieu", zegt Peter Göransson, Kinnarps Borås. Maar omdat iets circulair is, betekent het niet automatisch dat het duurzaam is. Ten eerste moet een professionele beoordeling worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat producten die niet duurzaam of geschikt zijn, worden verwijderd.

De eis was dat het nieuwe en hergebruikte meubilair moest voldoen aan dezelfde hoge milieueisen en passen in een goed doordacht interieurontwerp om lang mee te gaan.

Pernilla Jansson, Project Manager, psychiatrie-afdeling, Södra Älvsborg Ziekenhuis

Nieuw en hergebruikt in harmonie. In de wachtkamer wordt de nieuw geproduceerde Noon sofa gecombineerd met de hergebruikte Vigor en Afternoon stoelen en tafels - allemaal in uniforme groene tinten.

De Jig stoel werd bekleed in een harmonieuze en gedempte groene kleur.

Wilt u uw omgevingen ontwikkelen en vernieuwen? We horen graag meer over uw project.

Neem contact met ons op

Voor en na. Valv, de stoelklassieker van Kinnarps, kreeg een volledig nieuwe en moderne look!

Een ander belangrijk aspect in een echt duurzame kringloop is dat het meubilair vanaf het begin op een duurzame manier wordt gemaakt, gebruik makend van milieuvriendelijke en hoogwaardige materialen. Het feit dat een groot deel van het meubilair dat opnieuw werd gebruikt, oorspronkelijk in Zweden was gemaakt door Kinnarps, vereenvoudigde het proces en hielp om de kringloop in het project in stand te houden. In de Kinnarps-fabriek in Skillingaryd, Zweden, werden zittingen en rugleuningen voorzien van nieuwe duurzame materialen/kunstleer en werden de onderstellen gespoten of gepoedercoat. Het meubilair werd vervolgens teruggevoerd naar Borås op de typische manier van Kinnarps: verpakt in herbruikbare dekens in plaats van wegwerpverpakkingen en getransporteerd in de eigen vrachtwagens van Kinnarps die op fossielvrije brandstof rijden.

"We kregen eerst te horen dat er niet veel meubilair was om te hergebruiken, maar toen we gingen kijken, zagen we een groot potentieel. En dat is vaak het geval. Het is bijna altijd mogelijk om meer te hergebruiken dan je denkt zonder in te boeten op functie of uiterlijk. Onze ontwerpkennis is belangrijk voor het eindresultaat", zegt Susanna von Eyben van White Architects.

In dit geval kregen 20 jaar oude producten een nieuw leven en kunnen ze relevant blijven en de activiteiten van de kliniek ondersteunen. Hoe langer de levensduur van een meubelstuk, hoe lager de impact op het milieu. Daarom is het voor ons uiterst belangrijk dat onze meubelen gedurende een lange periode kunnen worden gebruikt en zo een lage levenscycluskost bereiken.

Peter Göransson, Kinnarps Borås

Pernilla Jansson is ook meer dan tevreden en overtuigd dat hergebruik steeds vaker zal voorkomen in de regio Västra Götaland en in het Södra Älvsborg Ziekenhuis.

"Duurzaamheidsargumenten zijn overtuigend. De milieu- en economische aspecten liggen voor de hand, maar er zijn ook sociale aspecten. Iedereen die hier werkt, kan trots zijn op ons efficiënt gebruik van hulpbronnen en aangezien we door de belastingbetaler gefinancierd worden, creëert hergebruik ook legitimiteit voor ons in de lokale gemeenschap", zegt ze.

Hoewel we in het verleden geprobeerd hebben zoveel mogelijk te hergebruiken, hadden we niet altijd voldoende kennis, middelen en procedures. We hebben nu veel geleerd van zowel White als Kinnarps, en we hebben gezien dat het fantastisch werkt als je bewust en methodisch werkt in zowel de ontwerp- als de implementatiefase.

Pernilla Jansson, Project Manager, psychiatrie-afdeling, Södra Älvsborg Ziekenhuis

Ruimte voor pauzes. De Invito fauteuil is opnieuw bekleed in een gedempte blauwe kleur.

Populaire lunchruimte. Vernieuwde stoelen en sofa's in aardetinten komen samen in de lunchruimte.

De Vigor fauteuil is vernieuwd met prachtige groene tinten.

Duurzame circulariteit

Omdat iets circulair is, betekent het niet automatisch dat het duurzaam is. Bij duurzaam en circulair interieurontwerp gaat het erom bewuste keuzes te maken, flexibele oplossingen te creëren en voor hoge kwaliteit te kiezen. We bieden alles van analyses, inventarisatie en interieurontwerp tot advies over ergonomie, kleur- en materiaalkeuze en aanpassingen aan bestaand meubilair.

Ontdek onze circulaire diensten

Gerelateerde producten

Humlan

Humlan

Jig

Jig

319 Kleuren & Materialen | 4 Varianten

Invito

Invito

265 Kleuren & Materialen

Noon Addition

Noon Addition

Afternoon

Afternoon

Monroe

Monroe

315 Kleuren & Materialen | 8 Varianten