Made in Sweden – onze fabriek in Skillingaryd

Volledige controle over de hele keten en nabijheid tot productontwikkeling. We hebben de fabriek van Kinnarps in Skillingaryd bezocht, waar kwaliteit en flexibiliteit gegarandeerd zijn. Hightech ontmoet vakmanschap.

Kinnarps heeft er altijd voor gekozen om de productie in Zweden te concentreren – iets wat vooral belangrijk is in de huidige klimaatcrisis. Dit geeft volledig controle over de hele keten en zorgt voor fatsoenlijke werkomstandigheden voor alle werknemers. Maar er zijn nog meer voordelen. Dit was vooral duidelijk tijdens de pandemie, toen bedrijven met productie in verre landen grote transportproblemen hadden.

"We kunnen produceren in nauwere afstemming met de werkelijke behoefte. We hoeven niet te gokken om een grote bestelling te krijgen. Als onze orderontvangst toeneemt, kunnen we ons eigen productieproces relatief snel opschalen", zegt Thomas Wilsson, fabrieksmanager in de Kinnarps fabriek in Skillingaryd.

Een ander voordeel van de productie in Zweden is de flexibiliteit. Als een product moet worden gewijzigd, doen we dat gewoon. We hoeven niet te wachten tot de bestaande voorraad uitverkocht is.

"Als we updates of verbeteringen willen doorvoeren, kunnen we dat veel sneller doen. We hebben niet veel producten in ons magazijn die we moeten verkopen voordat we verbeteringen kunnen doorvoeren", vervolgt hij.

Feiten

Skillingaryd produceert vooral beklede producten. De fabriek is 28.000 vierkante meter groot. Er werken 240 mensen, waarvan ongeveer 200 op de fabrieksvloer.

Als we updates, verbeteringen of efficiënties willen doorvoeren, kunnen we dat veel sneller doen.”

Thomas Wilsson, fabrieksmanager in de Kinnarps fabriek in Skillingaryd

Hightech ontmoet vakmanschap

In Skillingaryd wordt voornamelijk meubilair bekleed. Er zijn faciliteiten in Kinnarp, Jönköping en andere locaties voor andere productiefasen.

"We bevoorraden elkaar. We zeggen graag dat onze drie fabrieken als één gepland en geëxploiteerd zijn. Ze zijn gewoon geografisch verspreid over Jönköping, Skillingaryd en Kinnarp. Zoals je zou verwachten, zijn grote delen van de fabriek nu geautomatiseerd. Maar uiteindelijk draait het nog steeds om echt vakmanschap", vertelt Thomas Wilsson.

"Het belangrijkste is dat we onze interne logistiek hebben geautomatiseerd. We hebben geautomatiseerde vrachtwagens en systemen die het materiaal verwerken en op precies het juiste moment aan de juiste persoon distribueren. Maar er is nog veel wat ik industrieel vakmanschap noem."

Hij voegt hieraan toe:

"Mensen zijn nodig om de kwaliteit te produceren waarnaar gevraagd wordt. Er zijn geen robots die de details kunnen naaien of bekleden. Je hebt menselijke expertise en ervaring nodig."

Made in Sweden. De fabrieken van Kinnarps bevinden zich in Zweden: Kinnarp, Jönköping, Skillingaryd en Vinslöv, en twee units in Tranås.


Een geautomatiseerd programma optimaliseert het snijden van stof en minimaliseert afval. Stofresten worden verzameld en gebruikt, bijvoorbeeld bij de productie van geluidsabsorbeerders.

Column var.1_skillingaryd.jpg

In de fabriek van Kinnarps in Skillingaryd circuleren de stoffen efficiënt via het plafond en stoppen ze bij verschillende stations  om verschillende fasen te doorlopen.

Column var.1_skillingaryd2.jpg

Een stoel krijgt vorm. Iedereen in de fabriek heeft zijn verantwoordelijkheid tijdens het traject van de verschillende onderdelen tot een afgewerkt product.

Hoe kijk je naar duurzaamheid en circulaire processen?

"Al in de productontwikkelingsfase selecteren we materialen en ontwerpen die een lange levenscyclus garanderen. Onze producten moeten zo worden vervaardigd dat ze kunnen worden opgeknapt. We hebben nu al meer dan een jaar een afdeling waar we onze eigen producten opnieuw bekleden. Dit geeft het product een 10 tot 15 jaar langere levensduur."