Hoe krijg je medewerkers weer naar kantoor?

Veranderende manieren van werken in een hybride wereld stellen nieuwe eisen aan de werkplek. Hoe kunnen we met de mogelijkheden die de moderne technologie schept kantoren ontwerpen die medewerkers overtuigen met hun voordelen en waarde?

Het belang en ontwerp van de kantoorruimte wordt meer dan ooit besproken. Het streven naar innovatie, creativiteit, probleemoplossing en efficiëntie én het bevorderen van de gezondheid, het welzijn en de tevredenheid van medewerkers is voor veel organisaties van cruciaal belang. Alles van werkmethoden, kantoorindeling en workflow tot technologie en de balans tussen werk en privé wordt onder de loep genomen. Het wordt steeds belangrijker om niet alleen werknemers te behouden, maar ook om er nieuwe aan te trekken. Hier speelt het kantoor een belangrijke rol als drager van cultuur, een hub en een plaats waar het imago en de waarden van de organisatie worden weerspiegeld. Maar de lat is hoger gelegd en het kantoor moet nu concurreren met de woning.

De grootste valkuil bij het creëren van een aantrekkelijk kantoor

"De meest voorkomende valkuil is ongetwijfeld de haast om een oplossing te vinden, in plaats van eerst de werkelijke behoeften in kaart te brengen en te analyseren", zegt Henrik Axell. Hij werkt met change management en behoefteanalyses om organisaties te helpen werkomgevingen te creëren die het welzijn, de efficiëntie en productiviteit bevorderen. Henrik Axell beschrijft hoe veel organisaties de trend volgen om het kantoor te ontwerpen als een ontmoetingsplek met sociale ruimtes om mensen naar de werkplek te lokken, maar daarbij vergeten dat ruimtes om afgezonderd en geconcentreerd te kunnen werken ook essentieel zijn. Als medewerkers geen toegang hebben tot dit soort ruimte op kantoor, zullen ze de voorkeur geven aan thuiswerken. Een kantoor wordt pas aantrekkelijk als het zowel mooi is én medewerkers de nodige omstandigheden biedt om al hun taken op de best mogelijke manier uit te voeren.

Een succesvol kantoor moet worden ontworpen om zowel individueel als gezamenlijk werk te ondersteunen. Maar de mate waarin de kantoorruimte over deze twee moet worden verdeeld, hangt af van de specifieke behoeften van de organisatie. Er is niet één pasklare oplossing. Het vinden van de juiste balans tussen sociale interactie en gefocust werken is cruciaal voor het cultiveren van een bloeiende en productieve werkplek.

Square_henrikaxell.jpg

Henrik Axell, Head of Workplace Strategy, Kinnarps AB

Een succesvol kantoor moet worden ontworpen om zowel individueel als gezamenlijk werk te ondersteunen.

De sleutel tot het ontwerpen van een kantoor waar medewerkers naartoe willen

"Onze jarenlange ervaring op het gebied van werkplekontwerp, waarbij we meer dan 350 werkplekveranderingen hebben doorgevoerd met behulp van de methodologie van Kinnarps en de Next Office®-behoefteanalyse, toont aan dat succes grondig voorbereidend werk vergt", zegt Henrik Axell. De sleutel tot succes is je unieke behoeften en werkpatronen in kaart brengen. Dat geeft je de mogelijkheid om de beste en meest duurzame oplossing te bereiken.

Next Office® helpt om waardevolle kennis en gegevens te verzamelen voordat je werkplekken ontwerpt. Met speciaal ontwikkelde tools wordt het managementteam begeleid bij het opstellen van de visie, de doelstellingen en het kader voor het project. Via workshops, lezingen en online enquêtes worden behoeften en werkpatronen in kaart gebracht, en wordt het personeel op een doordachte manier betrokken. De focus ligt op vooruitdenken en het opwerpen van nieuwe ideeën over de beste manier om het kantoor te gebruiken om voordelen en waarde te creëren.