Dahlia – een ster onder de sofa's

Het meubilair voor de gezondheidszorg van de toekomst biedt verscheidene functies die misschien niet meteen duidelijk zijn. Johan Franzén van Kinnarps vertelt ons over het succesvolle Dahlia-concept.

Duurzaam, functioneel en toch uitnodigend. Dahlia is de nieuwe generatie meubels voor de gezondheidszorg, ontworpen om te voldoen aan alle eisen van de toekomst. Dit assortiment sofa's en fauteuils is ontworpen voor het verzorgingstehuis Djupängen in de gemeente Hammarö in Zweden.

"De klant vond geen sofa met een huiselijke uitstraling die geschikt was voor zorgomgevingen. Aangezien er niets op de markt was dat aan deze beschrijving voldeed, hebben we besloten om er samen met de klant en de architect een te ontwikkelen. Zo werken we."

Johan Franzén, assortment manager bij Kinnarps en NC Nordic Care

Dahlia is een reeks zachte, comfortabele en volledig beklede sofa's en fauteuils.

De ontwikkeling vond plaats gedurende meerdere jaren in een samenwerking tussen Kinnarps, NC, architectenbureau Tengbom en een grote werkgroep van de klant.

"Bij het werken met zorgomgevingen is het belangrijk om verschillende belanghebbenden te betrekken om een beter inzicht te krijgen in wat er nodig is. Een vroege start is de sleutel tot succes, en in dit geval is het werkproces drie jaar voor de verhuisdatum begonnen." In het beste geval worden gebouw en interieurontwerp altijd parallel gepland.

Dahlia ontwikkelde zich tot een uitzonderlijke meubelfamilie. Het meubilair ziet er uitnodigend en huiselijk uit en biedt tegelijkertijd een verscheidenheid aan belangrijke functies. Een opening tussen zitting en rug voorkomt dat vuil vast komt te zitten en maakt het gemakkelijker om schoon te maken, de zithoogte is precies goed voor oudere mensen. Het spreekt voor zich dat de bekleding duurzaam is en kan worden verwijderd en gewassen.

"We hebben al vele jaren een sterke positie in zorgomgevingen. Het gaat erom meubels te ontwikkelen die inclusief zijn en iedereen het recht geven om deel te nemen in openbare ruimtes", zegt Johan Franzén.

"Onze meubels mogen er niet institutioneel uitzien. Ze moeten onafhankelijkheid, waardigheid en veiligheid bevorderen."

Johan Franzén, assortment manager bij Kinnarps en NC Nordic Care

Dahlia draagt ook het duurzaamheidskeurmerk Möbelfakta. Hij is gemaakt van FSC®-gecertificeerd berk, in herstelbare of vervangbare delen.

dahlia1-gron-1382x1382.jpg

dahlia2-gron-1382x1382.jpg

kp09-001369a.jpg