Case: Verzorgingstehuis Ranagård

Gegevens

Klant:
Verzorgingstehuis Ranagård, gemeente Halmstad, Zweden

Locatie:
Halmstad, Zweden

Oppervlakte:
5.616 m2

Aantal appartementen:
60

Architect:
Fredblads Arkitekter

Voltooid:
Januari 2024

Interieurontwerp dat de interactie aangaat met zijn omgeving

Bij het inrichten van het nieuw gebouwde verzorgingstehuis Ranagård ging de aandacht vooral uit naar de mensen die daar tijd zouden doorbrengen. In de eerste plaats de bewoners, maar ook hun familieleden en het personeel. De uitdaging was om aan ieders behoeften te voldoen zonder in te boeten op de hygiëne- en zorgbehoeften.

Het verzorgingstehuis Ranagård in de gemeente Halmstad is gebouwd met de visie om een modern en huiselijk verzorgingstehuis te creëren waar ook huisdieren welkom zijn. Het gebouw van 5.616 vierkante meter, met 60 appartementen, gemeenschappelijke ruimtes en een royale binnenplaats, werd in januari 2024 voltooid.

"Onze visie was om een aantrekkelijke en duurzame thuis voor ouderen te creëren en tegelijkertijd onze reputatie als goede werkgever hoog te houden. We willen dat iedereen die tijd in het gebouw doorbrengt, het als warm, gezellig, aangenaam en aantrekkelijk ervaart", zegt Claudia Håkansson, ruimteplanner bij de Home Care Administration van de gemeente Halmstad.

Bij de planning van het project werden de medewerkers van Ranagård en verschillende functionarissen van de gemeente Halmstad betrokken. Ze kregen de opdracht om meubels te beoordelen op basis van hun functie en esthetiek. Om inspiratie voor het interieurontwerp op te doen, brachten ze studiebezoeken aan andere tehuizen.

"We wilden een huiselijk interieurontwerp dat duurzaam is op lange termijn", vertelt Claudia.

Toen duidelijk was dat Kinnarps de oplossing voor het interieurontwerp zou leveren, begon men samen te werken aan het ontwerp. Het was de taak van Kinnarps om de indeling te maken en het tehuis volgens de doelstellingen van het project in te richten. Omdat hygiëne een belangrijke factor was, kozen ze voornamelijk voor meubels met afneembare en wasbare bekleding. Om een gezellige sfeer te creëren, kozen ze voor meubels in tactiele materialen en aardse kleuren, die bijdragen aan een rustig en harmonieus gevoel.

Veel van het interieurontwerp is uitgevoerd in groene en aardetinten, die samen met houten details zorgen voor een huiselijke, warme en natuurlijke sfeer. Om tegemoet te komen aan de wens om de werkplek ergonomisch te maken, kozen ze meubilair met slimme functies die het dagelijks leven van de bewoners en het personeel gemakkelijker maken.

Een voorbeeld van zo'n meubelstuk met slimme functies is te vinden in de eetkamer – namelijk de stapelbare stoel met armleggers Jackie. Dankzij de stevige handgreep op de rugleuning en de wielen aan de voorste poten kun je de stoel gemakkelijk naar de tafel toe en van de tafel weg duwen, zelfs als er iemand op zit. Deze functie helpt bewoners niet alleen onafhankelijk te blijven, maar verbetert ook de ergonomie voor het personeel.

Een kleinere lounge werd ingericht met de praktische en comfortabele Humlan-fauteuil. Dankzij de afneembare bekleding en de opening tussen zitting en rug kan iemand er comfortabel in zitten, ontspannen en eten, zonder bang te zijn om te morsen.

De Humlan-fauteuil is zowel mooi als praktisch. Dankzij de afneembare bekleding en de opening tussen zitting en rug is de fauteuil gemakkelijk schoon te houden.

"Het meubilair ondersteunt de zelfstandigheid van de ouderen en biedt het personeel een betere ergonomie."

Claudia Håkansson, ruimteplanner bij de thuiszorgdienst, gemeente Halmstad

"Kinnarps hielp ons een oplossing te ontwikkelen die aan al onze behoeften voldeed en ook meerwaarde had. Vooral door de vele functies van het interieurontwerp die het leven van zowel de bewoners als het personeel gemakkelijker maken. Het gaat erom meubilair te hebben dat de zelfstandigheid van de ouderen ondersteunt en tegelijkertijd het personeel een betere ergonomie biedt bij hun dagelijkse werk", zegt Claudia.

In de lounge worden we verwelkomd door de comfortabele, functionele John-stoel en de bijbehorende trolley. Dankzij de inklapbare armsteunen van de fauteuil kan de gebruiker gemakkelijk in en uit de stoel geraken, wat de ergonomie voor het personeel verbetert. We vinden er ook de Kurbits-fauteuil in een diepgroene kleur en een sofa en fauteuils uit het Scandinavia-gamma. Met zijn klassieke ontwerp, afneembare bekleding en omkeerbare kussens is Scandinavia een uitstekende keuze voor zorgomgevingen waar je een huiselijke sfeer wilt creëren.

Het gevoel dicht bij de natuur te zijn, is ook terug te vinden in de personeelsruimtes. Hier zien we de Neo Lite-stoel, de Thyra-fauteuil en de Scandinavia-sofa in verschillende tinten groen, met houten details.

Onze zes tips voor betere verzorgingstehuizen

Lees ons kennisartikel

Column var.4_ranagard2.jpg

In de gang staan meerdere Kurbits-fauteuils, die bewoners en bezoekers een comfortabele plek bieden om te rusten.

Column var.4_ranagard.jpg

De gebogen hoofdsteun geeft een gevoel van veiligheid en de fauteuil biedt zowel mogelijkheden voor privacy als sociale interactie.

Sinds het tehuis is voltooid, heeft de gemeente Halmstad verschillende vergaderingen gehouden in Ranagård. Claudia vertelt ons dat veel bezoekers onder de indruk waren van hoe gezellig en huiselijk het is.

"Ik denk dat dit vooral te danken is aan de materialen die we hebben gekozen voor het interieurontwerp. De manier waarop hout, stoffen en andere materialen van invloed zijn op het gebouw en het interieurontwerp. Het interieurontwerp van Kinnarps was de finishing touch waardoor een harmonieus geheel ontstond", aldus Claudia.

Ook de medewerkers van Ranagård zijn erg tevreden over het resultaat. "Iedereen die hier werkt, geniet echt van zo'n mooie omgeving. De harmonieuze kleuren en het comfortabele meubilair zorgen voor een huiselijk gevoel", zegt Sofie Klarker Wester, unit manager bij Ranagård.

Heb je hulp nodig bij het creëren van een inclusieve zorgomgeving?

Neem contact met ons op!

Gerelateerde producten

Jackie

Jackie

Humlan

Humlan

Kalmia

Kalmia

32 Kleuren & Materialen | 21 Varianten

John

John

Scandinavia

Scandinavia

263 Kleuren & Materialen | 4 Varianten

John

John

Kurbits

Kurbits

Oberon

Oberon

Oberon vergadertafel, zuilvoet 55

38 Kleuren & Materialen | 5 Varianten

Neo Lite

Neo Lite

Uni

Uni

Thyra

Thyra