De gemeente Varberg wilde dat Midsommargården de nieuwe norm zou zijn voor de verzorgingshuizen van de toekomst. Ze wilden een plek creëren waar zintuigen en herinneringen worden gestimuleerd. Om deze te realiseren, werden de esthetiek en functie van het interieurontwerp zorgvuldig overwogen vanaf nul. Dankzij Next Care® van Kinnarps verkreeg Midsommargården een duurzaam interieurontwerp voor de lange termijn, waarbij de nadruk ligt op de levenskwaliteit van bejaarden en de werkomgeving van medewerkers.
Net als veel Zweedse gemeenten heeft Varberg een vergrijzende bevolking, terwijl de bestaande woonzorgcentra steeds meer achterhaald en verouderd raken. Bij de planning van Midsommargården wilde de gemeente dus een verzorgingstehuis creëren dat ook als referentie kan dienen voor toekomstige projecten.
Onze Next Care®-behoefteanalyse identificeert de vereisten voor het creëren van de ideale zorgomgeving voor u. Ze biedt goede voorwaarden voor een ondersteunende zorgomgeving en een betrouwbare basis voor het ontwerpen van een totale interieuroplossing. Een belangrijk onderdeel van de analyse is de opleiding van besluitvormers zodat ze de juiste eisen specificeren voor het interieurontwerp. Een ander punt is het betrekken en voorbereiden van alle personen die tijd doorbrengen in de ruimtes. Kort samengevat, het gaat om begrijpen en analyseren om zo te verbeteren.
Al vroeg tijdens het proces hebben we brede samenwerkingsgroepen opgezet die grondig hebben onderzocht wat hun doelstelling was voor het nieuwe woonzorgcentrum en hoe we dit zo goed mogelijk konden realiseren. Het was een boeiende leercurve, waarbij Kinnarps voor veel aha-momenten zorgde.
Het interieurontwerp en de indeling van Midsommargården zijn erop gericht een gevoel van samenhorigheid, veiligheid en betrokkenheid te creëren voor ouderen en mensen met dementie. Marie Sundqvist wijst erop dat een opvallend kenmerk van het project de dialoog tussen een groot aantal verschillende vaardigheden was. Iedereen van dementiedeskundigen en toegankelijkheidsconsultants tot architecten en projectontwikkelaars. De visie van het stimuleren van herinneringen en zintuigen is nu duidelijk zichtbaar in de gemakkelijk toegankelijke tuin en in de keuze van materialen en kleuren.
Midsommargården moet een plaats zijn waar het geheel een weerspiegeling is van aspecten zoals respect, aandacht en waardigheid van het individu. De fysieke omgeving moet warm en gastvrij aanvoelen om de levenskwaliteit van de oudere bewoners te verbeteren, terwijl het personeel ook meer tijd moet krijgen om voor de omgeving te zorgen en zo te garanderen dat de investering van de gemeente op lange termijn duurzaam is.
Marie meldt dat het proces van start is gegaan met een aantal vergaderingen met Kinnarps. De eerste stap bestond voornamelijk uit de werkgroep van de gemeente, met vertegenwoordigers uit zowel de gezondheidszorg als de bouw, het verwerven van kennis, het verkrijgen van gemeenschappelijke referentiekaders en het creëren van een stabiel platform om van start te gaan.
"We waardeerden de ervaring en deskundigheid van Kinnarps en het feit dat we ook hun producten konden zien om meer specifieke kennis te vergaren over hoe het interieurontwerp bv. een betere totale ergonomie creëert. Kinnarps begreep wat we nodig hadden en wilden, kon de expertise bieden die nodig was om een totaaloplossing te leveren en beschikt over de producten die nodig zijn om onze visie te realiseren", zegt Marie Sundqvist.
Kinnarps fungeerde als brug tussen de verschillende vaardigheden in de werkgroep en kon belangrijke perspectieven integreren in het interieurontwerp. De Next Care®-analyse van Kinnarps en het handboek over zorgomgevingen dat het heeft samengesteld, waren een enorme hulp.
"In dit project was de klant duidelijk dat ze het van begin tot einde juist wilden doen. Ze zagen in hoe belangrijk het is vanaf het begin tijd en inspanningen te investeren om een succesvol resultaat te bereiken, en onze Next Care®-behoefteanalyse ondersteunde hun proces", zegt Johan Franzén, Next Care®-conceptmanager bij Kinnarps. "Tijdens de eerste fase hebben we gewerkt aan het identificeren van uitdagingen en mogelijkheden, en aan het definiëren van waarden. Vervolgens organiseerden we een aantal workshops om de behoeften in kaart te brengen en alle stakeholders te betrekken. We hebben ons gericht op holistische functionaliteit in plaats van op individuele producten", vervolgt hij.
De volgende stap bestond uit het uitwerken van concrete voorstellen voor interieurontwerpoplossingen op basis van de analyse, om zo een toekomstbestendig interieurontwerp te creëren op basis van onze kennis van de unieke en werkelijke behoeften van de activiteiten. "Kennis en kwaliteit op alle niveaus zullen zorgen voor een goede, duurzame investering op lange termijn, in termen van de financiën van de gemeente, de gezondheid van bewoners en personeel, en de ervaring voor familieleden", zegt Johan Franzén.
Pia Lindskog is een van de twee afdelingshoofden bij Midsommargården. Ze weet uit ervaring dat de fysieke omgeving een enorm verschil maakt voor de dagelijkse activiteiten.
"Dit woonzorgcentrum is echt een nieuwe start. Hier heerst een sterk thuisgevoel, dat voor bejaarden veilig en aangenaam aanvoelt, terwijl de werkomgeving een deel van de druk op onze medewerkers wegneemt, zodat ze meer tijd en energie hebben om aan onze bewoners te besteden. Iedereen die hier werkt, heeft het interieurontwerp beïnvloed, wat een groot voordeel is. Kinnarps was heel responsief en voegde tegelijkertijd nieuwe perspectieven toe. Het is meteen duidelijk hoeveel belang ze hieraan hechten", merkt ze op.
Pia Lindskog benadrukt hoe belangrijk het is esthetiek en functionaliteit te combineren in het meubilair – en in het interieurontwerp in het algemeen. Om het gevoel van een instelling te vermijden, moeten de bewoners worden aangemoedigd om zelfstandig te zijn en zelfzeker door het gebouw te navigeren en moet er een werkomgeving worden gecreëerd die het plezier en het welzijn van de werknemers bevordert.
We wilden meubilair dat zintuiglijke en emotionele stimulatie biedt, terwijl we moesten respecteren dat onze activiteiten speciale eisen opleggen. Zowel zachte als harde waarden zijn vereist. We kunnen niet het zomaar ene of het andere kiezen – we moeten het volledige pakket hebben. Het stijlvolle en functionele interieurontwerp van Kinnarps was de sleutel tot het realiseren van onze hoge ambities.
Marie Sundqvist ging kort na de opening van Midsommargården in maart 2021 met pensioen. Nu kijkt ze trots en vreugdevol terug op het project.
Ik denk echt dat we met Midsommargården een nieuwe norm hebben gecreëerd voor verzorgingstehuizen. Varberg en andere Zweedse gemeenten hebben hier een goed voorbeeld van wat er nodig is om de verzorgingshuizen van de toekomst te creëren. Neem de tijd, analyseer de behoeften, denk vanaf dag één na over het interieurontwerp, investeer in langetermijnkwaliteit en combineer esthetiek met functionaliteit!