Case: DNV Hamburg

Gegevens

Klant:
DNV

Locatie:
Hamburg, Duitsland

Aantal werknemers:
800

Oppervlakte:
14 000 m2

Voltooid:
2023

Fotograaf:
Annika Feuss

Briljante inzichten

Een droomlocatie in het centrum van Hamburg, een prachtig uitzicht – en een aangenaam nieuw interieurontwerp van Kinnarps. Geen wonder dat DNV-medewerkers teruggekeerd zijn naar het kantoor.

Toen de pandemie voorbij was, nam DNV contact op met zijn partner voor raamovereenkomsten, Kinnarps. Het gevoel overheerste dat het Duitse hoofdkantoor in Hamburg niet meer geschikt was voor het doel – het bleek moeilijk om collega's terug op kantoor te krijgen. Zowel het meubilair als de indeling voelden verouderd aan, met grijze kleuren en celkantoren zonder ruimte voor spontane vergaderingen.

Het kantoor bevindt zich op een uitstekende locatie in HafenCity Hamburg. Het nieuwe district is sinds begin 2010 in ontwikkeling in de oude haven, een dynamisch watergebied waar nu 40.000 mensen werken – 800 van hen werken bij DNV.

Het kantoorgebouw aan Brooktorkai 18, ontworpen door het architectenbureau gmp, werd in 2010 voltooid. De nabijheid van de haven is een belangrijke factor, aangezien DNV een bekende wereldwijde speler is in de scheepvaartsector. Vanaf hier heb je ook uitzicht op de historische Speicherstadt en 'Elphi', de concertzaal die het nieuwe oriëntatiepunt van de stad is geworden. Hoewel het prachtige uitzicht goed is voor het welzijn van de medewerkers, is het niet genoeg om een perfect kantoor te creëren. Het zicht van binnenuit moet ook werken.

Column var.1_dnv.jpg

Het kantoorgebouw van DNV op een droomlocatie in de stad Hamburg.

Column var.1_dnv2.jpg

Met zijn golvende vorm en hoge zitcomfort nodigt de compacte Pax stoel – hier in een van de vele versies – je uit om te gaan zitten. De Tinnef tafel biedt met zijn bovenblad van gerecycleerd plastic plaats voor al je spullen.

Kinnarps kreeg van DNV de opdracht om een duurzamere, aangename en flexibele werkomgeving te ontwerpen. Het team ging aan de slag door de originele tekeningen te bestuderen, een geluidsmeting uit te voeren en de werknemers bij het proces te betrekken. Het nieuwe interieurontwerp werd gepresenteerd en geëvalueerd in workshops, met de interieurontwerpers van Kinnarps ter plaatse.  Eén groep kreeg ook de kans om een uitgebreid assortiment meubilair te testen.

Het project werd in 2023 afgerond – en zowel werknemers als managers zijn zeer tevreden over het resultaat. "Alles verliep zo soepel", zegt inkoper Esther Zopf over de samenwerking met Kinnarps.

“Samen hebben we een fantastisch resultaat bereikt op het gebied van zowel functionaliteit als esthetiek.”

Esther Zopf, inkoper, DNV

Image_dnv2.jpg

De lounge, in een uitnodigend aards kleurenschema, is ontworpen voor verschillende manieren van vergaderen. De Fendo stoel wordt gecombineerd met de Centrum tafel en de Monolite sofa. De speelse Mr T kruk zorgt voor actief zitten.

Image_dnv.jpg

Het in hoogte verstelbare Serie P bureau maakt het mogelijk om te wisselen tussen zitten en staan. Aan de muur hangt het Oktav geluidsabsorberend paneel, dat deels is gemaakt van textielafval uit de fabrieken van Kinnarps. Sinds de lancering in 2001 zijn er meer dan twee miljoen exemplaren verkocht van de Plus bureaustoel, met zijn uitstekende ergonomie en duurzame ontwerp. Eenvoudig te vervangen stoelonderdelen maken reparaties en esthetische updates mogelijk.

Er heerst nu een totaal andere sfeer van harmonie. Werknemers zijn teruggekeerd naar een kantoor dat optimaal is aangepast aan hybride werken. Wat vroeger kleine keukenruimtes waren, is op elke verdieping omgetoverd tot uitgebreide lounges. Hier vind je de gedeeltelijk beklede Deli stoelen en de Embrace barkrukken. Hybride vergaderingen kunnen worden gehouden met strategisch geplaatste schermen in andere vergaderen conferentieruimtes. Op de begane grond is er een lounge voor recreatie, sociale contacten en vergaderingen. De beklede Fendo stoelen, de Monolite sofa, de Mr T krukken en de Tinnef  tafels nodigen uit tot diverse gesprekken.

Een goede akoestische omgeving is gegarandeerd door het gebruik van akoestische panelen, zorgvuldig geselecteerde materialen en een doordacht interieurontwerp. De in hoogte verstelbare bureaus uit de P-serie zijn luchtig ingedeeld in verschillende groepen en kunnen vooraf worden gereserveerd met behulp van een boekingstool. Ook op het gebied van documentbeheer is een nieuw tijdperk begonnen. Vroeger waren dossierkasten en verrijdbare ladeblokken overal te zien. Nu heeft iedereen een vak in een van Kinnarps' open opbergelementen uit de Space serie. Als je iets moet verplaatsen, kan je een door Kinnarps ontworpen opbergtas gebruiken.

Het palet van warme groene en blauwe tinten gemengd met wit is zorgvuldig doordacht. Esther Zopf, die bij de ontwikkeling betrokken was, legt uit:

"Natuurlijke kleuren hebben een positieve invloed op het welzijn en de concentratie. Ze symboliseren ook de hemel, de grond en het water in ons DNV­ logo. De interieurontwerpers van Kinnarps hebben dit op een zeer aantrekkelijke manier vertaald in meubels en materialen."

De bekroonde Embrace serie stoelen is verkrijgbaar in veel ontwerpen, hier als hoge barkruk. Aan de muur zijn zitopties gecreëerd met de Deli stoel en de Uni tafel.

“Het palet van warme groene en blauwe tinten gemengd met wit is goed doordacht.”

Esther Zopf, inkoper, DNV

Duurzaamheid stond ook centraal in de opdracht. Niet in de laatste plaats omdat DNV duurzame oplossingen aanbiedt aan haar klanten en strenge duurzaamheidsdoelstellingen heeft voor haar eigen activiteiten. De keuze van meubels, tapijten en verlichting was dan ook gebaseerd op duidelijk omschreven criteria.

"Een raamovereenkomst met Kinnarps maakte het makkelijker voor ons", vertelt Esther Zopf. "We wisten dat Kinnarps voorop loopt op het gebied van duurzaamheid. Dit paste goed bij onze specificaties."

Heeft u hulp nodig bij het inrichten van uw kantoorruimtes?

Boek een vergadering

Gerelateerde producten

Fendo

Fendo

Tinnef

Tinnef

Serie P

Serie P

17 Kleuren & Materialen | 42 Varianten

Cap

Cap

Oberon

Oberon

Oberon bureau, zit/sta 62-127

38 Kleuren & Materialen | 43 Varianten

Pax

Pax

Vibe

Vibe

Vibe Focus Bureauscherm

144 Kleuren & Materialen | 41 Varianten

Space

Space

Space kast met rolluik

52 Kleuren & Materialen | 65 Varianten

Monolite High

Monolite High

Plus

Plus

324 Kleuren & Materialen | 12 Varianten

Oberon

Oberon

38 Kleuren & Materialen | 15 Varianten

Nexus

Nexus

34 Kleuren & Materialen | 7 Varianten

Fields

Fields

299 Kleuren & Materialen | 23 Varianten

Embrace

Embrace

335 Kleuren & Materialen | 2 Varianten

Uni large

Uni large

Oktav

Oktav

50 Kleuren & Materialen | 2 Varianten

Deep Forest

Deep Forest

Deli

Deli

Allé

Allé

Matsumoto

Matsumoto

Mr T

Mr T