Het Kinnarps' testlaboratorium
Kinnarps' eigen laboratorium voor het testen van meubilair is sinds 1994 operationeel. En ja, het ziet eruit zoals je je zou voorstellen, een beetje als een fabriek met verschillende stations en een specifieke flow. In de fabriek worden ook de temperatuur en vochtigheid gecontroleerd om het oppervlak van het meubelstuk te testen. Maar waarom test je precies meubels?
"Gewoon om ervoor te zorgen dat de meubels voldoen aan de vereiste veiligheids-, sterkte- en stabiliteitsnormen", legt testmanager Jörgen Nilsson uit. Als we een stoel nemen die in een openbare ruimte zal worden gebruikt, zijn er specifieke eisen voor dat specifieke type gebruik en hoe de stoel moet worden getest.
Het laboratorium heeft 38 verschillende testmethoden voor meubilair en elk jaar passeren hier ongeveer 300 stoelen, tafels, sofa's, fauteuils, opbergelementen en kantoormeubels. Elke test begint met documentatie: wegen, meten en fotograferen.
"Laten we een stoel als voorbeeld blijven gebruiken. We gaan erop zitten om een idee te krijgen of er een risico is op verbrijzeling of iets waar je je aan kunt snijden. Vervolgens markeren we waar we onze tests gaan uitvoeren en plaatsen we het meubel in de machine voor statische belastingen", legt Jörgen uit.
Hier zien we dat de Jackie stoel een van de vele kwaliteitstesten ondergaat in het testlaboratorium van Kinnarps. Jackie draagt het Möbelfakta-label – een garantie dat het product de hoogste kwaliteit behoudt, geen schadelijke stoffen afgeeft en onder eerlijke werkomstandigheden wordt geproduceerd.
De volledige reeks testen duurt ongeveer drie weken.
Er zijn dan verschillende dynamische belastingen, waarvan de eerste op de zitting en rug gedurende 100.000 cycli, wat een week duurt. Belastingen worden ook verticaal en aan de voorste rand getest en afhankelijk van het onderdeel is er een specifiek gewicht en een vast aantal cycli dat moet worden gebruikt. Het testen duurt ongeveer drie weken van begin tot einde en moet overeenkomen met de levensduur van een meubelstuk voor een persoon die maximaal 110 kilo weegt.
"Om ervoor te zorgen dat een meubelstuk de test doorstaat, mag er niets gebroken zijn, mag er geen splintering zijn en mag er natuurlijk geen grote vervorming zijn. De functie moet intact zijn, zodat je kan gaan zitten en tegen de rug kan leunen. Als labtechnicus volgt je je producten doorheen de stations en controleer je na elke stap de vereisten. Zodra het testen is afgerond, wordt er een rapport geschreven voor de klant."
"Het laboratorium heeft 38 verschillende testmethoden voor meubels en we testen hier elk jaar ongeveer 300 producten."
Zijn er nieuwe trends in het testen van meubels?
"De eisen zijn altijd dezelfde, dat het meubilair veilig moet zijn, maar we verbeteren voortdurend de nauwkeurigheid en duidelijkheid van wat we doen. Het risico op verbrijzeling lijkt bijvoorbeeld willekeurig, maar met een beschreven methode is het voor ons nu gemakkelijker geworden om consistenter en zekerder te zijn in onze beoordeling."
Wat ligt er in het verschiet op het gebied van meubelnormen?
"Nu werken we veel met hergebruik en de ontwikkeling van normen eromheen. Deze meubels moeten immers nog net zo veilig zijn als meubels gemaakt van nieuwe materialen, en er wordt hier veel gewerkt aan hoe dit type meubels moet worden geëvalueerd. Een soort duurzaamheidswerk dat spannend aanvoelt."
Het testen van de duurzaamheid van oppervlakken is met name belangrijk voor meubels in ruimtes die regelmatig worden gereinigd en gedesinfecteerd.
Specificatie van vereisten
Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van kwaliteitsmeubilair dat lang meegaat?
1.
Breng je behoeften in kaart en analyseer ze voor een langetermijnoplossing die past bij je activiteiten.
2.
Kies voor hoogwaardig meubilair dat is ontworpen om te worden vernieuwd en hergebruikt.
3.
Zoek naar ecolabels en certificaten zoals Möbelfakta, FSC® en OEKO-TEX.
4.
Garandeer kwaliteit en veiligheid – door bijv. Europese normen.
5.
Kies geschikte materialen en kleuren die zijn aangepast aan je ruimtes.
6.
Vraag je af hoe en waar je meubels zijn gemaakt.
7.
Bekijk hoe het meubilair wordt vervoerd en hoe het interieur wordt geïmplementeerd.
8.
Wees bijzonder voorzichtig bij het selecteren van evaluatieparameters.
9.
Stel kwalitatieve duurzaamheidseisen voor zowel nieuwe als hergebruikte meubels.