Case: Linnaeus Universiteit

Gegevens

Aantal voltijdse studenten in Kalmar:
ca. 8.000

Aantal medewerkers in Kalmar:
830

Oppervlakte:
50.000 m²

Voltooid:
2020

Architect:
Tengbom en CCO arkitekter

Duurzame circulariteit staat centraal in de nieuwe Linnaeus Universiteit

Duurzaamheidskwesties staan hoog op de agenda van de nieuwe Linnaeus Universiteit in Kalmar. Een aspect van het in 2020 afgeronde milieuvriendelijke project was de ambitie om bestaand meubilair te hergebruiken en te recycleren in een circulaire cyclus. "Er komt iets meer werk en planning bij kijken, maar onze samenwerking met Kinnarps is uitstekend verlopen", zegt Maria Ekstrand, bouwkundig ingenieur bij de afdeling vastgoed en service van de Linnaeus Universiteit.

We wilden dat de universiteit volledig geïntegreerd werd in de stad en daar een nieuwe, aantrekkelijke ontmoetingsplaats biedt. De universiteit heeft nu meer dan 8.000 voltijdse studenten en 830 medewerkers. De locatie in het hart van Kalmar was bedoeld om het leven te vergemakkelijken van studenten en docenten die voorheen verspreid waren over de stad en om bij te dragen aan ontmoetingen tussen studenten, onderzoekers, het bedrijfsleven en de openbare sector. De universiteitsruimte biedt ook ontmoetingsplaatsen zoals cafés, winkels en restaurants die toegankelijk en uitnodigend zijn voor zowel de inwoners van Kalmar als voor bezoekers.

De collegezalen zijn ingericht met de duurzame Stack-stoel van FSC®-gelabeld hout met een beklede zitting voor extra comfort. Het ontwerp van de Origo-tafel is aangepast op basis van de wensen van de universiteit van Linnaeus.

Toegankelijke leerruimtes komen iedereen ten goede

De leerruimtes werden zorgvuldig afgestemd op de wensen van uiteenlopende individuen, wat resulteerde in interieuroplossingen die verschillende activiteiten stimuleren en ondersteunen - van samenwerking tot gericht individueel werk. De allesomvattende manier van werken met digitale vergaderingen en leren op afstand om de impact van reizen op het klimaat te verminderen, vereiste ook ondersteunende oplossingen en aangepaste technologie. Bij de planning sprak het voor zich dat de keuze zou uitgaan naar duurzaam materiaal, energie-efficiënte oplossingen en dat meubels zouden worden hergebruikt. Zo was het ook belangrijk het bestaande meubilair, dat niet geschikt was voor hergebruik, op een duurzame wijze te beheren.

"Een van onze eisen tijdens het inkoopproces was dat de nieuwe leverancier het meubilair dat we niet in het nieuwe pand konden gebruiken, terug zou nemen en opnieuw zou gebruiken. Als milieugecertificeerde universiteit was het voor ons vanzelfsprekend op zoek te gaan naar een partner die onze duurzaamheidsvisie deelt."

Maria Ekstrand, bouwkundig ingenieur van de afdeling vastgoed en service van de Universiteit van Linnaeus

De personeelsruimtes zijn voorzien van afzonderlijke bureaus waar men in volle concentratie kan werken. In hoogte verstelbare bureaus in combinatie met de Plus-stoel bieden uitstekende ergonomische voordelen.

Een ontmoetingsplaats in het midden van de stad. De architectuur omvat daglicht, ruimte en duurzame materialen, waardoor de grenzen tussen binnen en buiten vervagen.

De bibliotheek omvat de Point-zitbank, die met zijn hoge rugleuning en omhullende ontwerp een rustige ruimte in de ruimte creëert en geluid afschermt. De zitbank maakt deel uit van een gamma dat de meest uiteenlopende configuraties mogelijk maakt.

Circulaire stromen

Tijdens de planningsfase werd het bestaande meubilair geïnventariseerd en gesorteerd in items die in het nieuwe pand of door een andere operator konden worden hergebruikt en items die onbruikbaar waren en duurzaam moesten worden gerecycleerd. Maria Ekstrand legt uit dat het optimaal hergebruiken van een bestaand interieurontwerp zowel uitdagingen als mogelijkheden inhoudt. 

"Het kan een paar extra stappen toevoegen en meer planning vereisen. Als inkoper is het altijd een goed idee tijdig te starten en leveranciers vroeg in het proces te betrekken. Deze keer was dit nog belangrijker dan ooit tevoren."

Maria Ekstrand, bouwkundig ingenieur van de afdeling vastgoed en service van de Universiteit van Linnaeus

Het is altijd belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de functie en het ontwerp van de leeromgeving, maar als hergebruik een rol speelt, moet je nog zorgvuldiger plannen om een uniforme indruk te maken. De brede expertise van Kinnarps in zowel strategieën voor leerruimtes als circulaire stromen heeft geleid tot een efficiënt proces, dat harmonisatie tussen oud en nieuw meubilair mogelijk maakt.

Kinnarps Studio heeft in verschillende collegezalen in hoogte verstelbare lezenaars op maat gemaakt.

De Space-opbergserie is beschikbaar in uiteenlopende configuraties doorheen de universiteit. Hier ziet u een variant met codevergrendeling. De grote ramen bieden uitzicht op zee, wat de fantastische locatie van de universiteit verder benadrukt.

Hergebruik en recycling komen steeds vaker voor

Wat is er gebeurd met het oude meubilair van de Linnaeus Universiteit waar Kinnarps voor heeft gezorgd? Dan Molander is verantwoordelijk voor de circulaire economie bij Kinnarps en merkt op dat aankopen steeds vaker en uitgebreider moeten worden hergebruikt. "We zijn blij met de ontwikkeling naar duurzaam hergebruik van meubelen. Het is niet alleen innovatief, maar ook noodzakelijk voor een betere duurzaamheid in de meubelindustrie. We doen voortdurend meer ervaring op en werken intensief aan de ontwikkeling van doeltreffende methoden om circulair te zijn. We hebben op dat gebied reeds een lange weg afgelegd", zegt hij.

Het meubilair krijgt een nieuw leven nadat het aan een onderhoudsbeurt of renovatie is onderworpen en aangepast aan de wensen van de nieuwe gebruikers. Sommige onderdelen werden verwijderd van de producten die moesten worden gerecycleerd om opnieuw te worden gebruikt als reserveonderdelen voor andere gerecycleerde meubelen. De overige onderdelen werden gedemonteerd en bij de bron gesorteerd. Materialen zoals metaal, plastic en textiel werden gerecycleerd, terwijl onderdelen op basis van hout werden omgezet in briketten. Deze worden gebruikt in de milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie van Kinnarps, die zowel de productie-eenheid in Kinnarp als de omliggende huizen verwarmt.

Er zijn verschillende soorten ergonomische bureaus in de personeelsruimtes. De opslagruimtes worden ook gebruikt als ruimteverdelers.

"In hoogte verstelbare tafels zijn een voorbeeld van producten die veel potentieel bieden voor hergebruik. De poten kunnen vaak worden hergebruikt zoals ze zijn, en met een aangepast tafelblad in de gewenste kleur en vorm van de klant wordt het een zeer aantrekkelijk en duurzaam product."

Dan Molander, verantwoordelijk voor de circulaire economie bij Kinnarps

3-columns-image4.jpg

De Centrum medio fauteuils zijn een voorbeeld van items die uit de vorige gebouwen werden hergebruikt. De fauteuils vormen nu een uitnodigende ontmoetingsplaats voor studenten en medewerkers in de openbare ruimtes.

4-columns.jpg

De gang is ingericht om informele vergaderingen aan te moedigen en te ondersteunen. Lean In biedt een comfortabel en ontspannend oppervlak om tegen te leunen en het absorbeert tegelijkertijd geluid.

columns-caption-side.jpg

Opslagruimte met RFID-sloten voor de medewerkers.

3-columns-image5.jpg

Zowel hoog als laag zitmeubilair werd gekozen voor de dynamische leerruimtes in de collegezalen.

Vond u het leuk wat u hebt gezien? Nieuwsgierig over wat er in uw leerruimtes mogelijk is?

Contacteer ons

Gerelateerde producten

Plus

Plus

324 Kleuren & Materialen | 12 Varianten

Lean in

Lean in

Point

Point