Vind de perfecte bureaustoel en verhoog het welzijn op de werkplek

Een bureaustoel is gewoon een stoel, nietwaar? Specialisten op het gebied van welzijn op de werkplek en gezondheidszorg zijn het daar waarschijnlijk niet mee eens. Ontdek samen met ons de verschillende soorten stoelen die beschikbaar zijn, hoe ze werken en hoe je de perfecte stoel voor jouw individuele behoeften kunt vinden.

We zijn gemaakt om te bewegen

Recente gegevens wijzen op enkele zorgwekkende gezondheidstrends bij kantoorwerkers. Een op de acht ondervraagden bracht meer dan acht en een half uur zittend door in de loop van een normale werkdag, terwijl 40% van de ondervraagden tussen twee en een half en vijf uur stilzat. Er is ook aangetoond dat mensen die het meeste stilzitten, vaak ook degenen zijn die minder aan lichaamsbeweging doen.

"Het menselijk lichaam is niet ontworpen om lange tijd stil te zitten - voor ons is het dus logisch om stoelen te ontwerpen die fysieke beweging mogelijk maken."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

De gevolgen van sedentaire kantoorgewoonten voor de gezondheid zijn jammer genoeg alom gekend. Hoofdpijn en concentratieproblemen. Spierspanning, vooral in de schouders en nek. Problemen met de bloedsomloop. Cardiovasculaire klachten. Deze problemen veroorzaken elk jaar talloze uren ziekteverzuim en economische schade aan bedrijven. Deze feiten vormen echter geen verrassing voor medische specialisten, aangezien het menselijk lichaam simpelweg niet ontworpen is om stil te zitten gedurende lange perioden.

De standaardoplossing voor dit probleem zou uiteraard zijn mensen aan te moedigen zo vaak mogelijk hun zitplaats te verlaten. Dit kan deels worden bereikt door slimme plattegronden en de koffie- en rustruimtes of printerruimtes op korte loopafstand van werkstations te plaatsen. Afgezien van de voor de hand liggende uitdagingen voor de productiviteit is dit in veel functies echter gewoon niet logistiek of praktisch haalbaar. Wat kan er dan wel worden gedaan?

Beweging ondersteunen en aanmoedigen

Bij Kinnarps geloven we dat een goede bureaustoel ergonomisch, comfortabel, gebruiksvriendelijk en duurzaam is. Hij moet ook goed ontworpen zijn. Maar wat betekent 'goed ontworpen' in de context van het aanpakken van de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met het stilzitten? Goed ontworpen betekent voor ons dat we stoelen creëren die de natuurlijke S-vorm van de ruggengraat tijdens het zitten ondersteunen, zodat de juiste houding behouden blijft. De wijze waarop onze bureaustoelen bewegen en kunnen worden versteld is verschillend naargelang de stoel. Om dit te illustreren, delen we onze stoelen in twee groepen in: stoelen die beweging ondersteunen en stoelen die beweging stimuleren.

Beweging ondersteunen

Deze stoelen zijn ontworpen om de ruggengraat in zijn natuurlijke vorm te houden, zowel bij het rechtop zitten als bij het achterover leunen. De beweging van de zitting en rugleuning is gesynchroniseerd en bewegingen worden meer beheerst. Hier bestaan ook varianten op en sommige stoelen bieden extra functies, zoals actieve bekkenondersteuning en automatische gewichtsaanpassing.

Beweging stimuleren

In deze stoelen bewegen de zitting en rugleuning onafhankelijk van elkaar. Ze hebben een breed voorwaarts neigmechanisme en een grote open zithoek, waardoor de gebruiker gemakkelijker actiever kan zitten en beweging wordt gestimuleerd. Dit wordt mogelijk gemaakt door de FreeFloat- en FreeMotion-functionaliteit. Deze functies ondersteunen het actief zitten in verschillende posities en stimuleren aanpassingen in de plaatsing van de voeten die de bloedsomloop activeren. Een opmerkelijk voordeel van FreeMotion is de permanente microbewegingen die het zitvlak maakt, zodat de gebruiker nooit in een vaste positie blijft zitten.

In de twee categorieën die we hebben gedefinieerd - beweging ondersteunen en stimuleren - is er ruimte voor aanpassing op een zeer individueel niveau. Dit betekent dat uw perfecte bureaustoel zeker bestaat. Wat even zeker is, is dat de gezondheidsvoordelen van deze verschillende soorten stoelen talrijk zijn. Door het lichaam actief te houden door subtiele fysieke beweging aan te moedigen - of ook, bewegen terwijl je stilzit - activeren ze de spieren en het ontspannen van ruggenwervels, helpen ze de ruggengraat in zijn natuurlijke vorm te houden en stimuleren ze een open natuurlijke lichaamshouding en een betere bloedcirculatie.

Beweging ondersteunen

Stol_med_pilar_stödja_5.jpg

Beweging stimuleren

Stol_med_pilar_uppmuntra_6.jpg

"Onze bureaustoelen vallen in twee categorieën: de stoelen die beweging ondersteunen en de stoelen die beweging stimuleren. Binnen deze categorieën is er ruimte voor aanpassing op een zeer individueel niveau."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

Jouw perfecte bureaustoel vinden

Welke stoel voor jou het beste is, is een heel individuele zaak - en zoals je hebt gelezen, is dit iets dat integraal deel uitmaakt van het ontwerp en de functionaliteit van onze bureaustoelen. Voordat je deze beslissing neemt, moet je een aantal punten in overweging nemen. Bijvoorbeeld, wordt de stoel gebruikt door meerdere personen? Met het toenemende gebruik van het hybride werkmodel en flexibele werktijden en kantoorruimtes is dit een belangrijke factor. Neem de tijd om na te denken over hoe de stoel zal worden gebruikt en welke functies belangrijk zijn voor jou. Zodra je deze hebt geïdentificeerd, is het gemakkelijker een beslissing te nemen en de stoel te vinden die jouw lichaam activeert en jouw werkefficiëntie verhoogt.

3 tips waar u moet aan denken wanneer u een bureaustoel kiest

1. Hoe bent u van plan de stoel te gebruiken?

Wordt de stoel gedeeld door meerdere gebruikers? Hoe lang zit u? Wat voor soort werk moet u doen?

2. Kies beweging voor welzijn

Zoek een stoel met functies die beweging stimuleren.

3. Test en voel wat het beste bij u past

De stoel moet comfortabel zijn en gemakkelijk aan uw behoeften kunnen worden aangepast. Zorg ervoor dat de bedieningselementen gemakkelijk toegankelijk en intuïtief zijn.

Ga gezonder zitten

Wanneer je een bureaustoel hebt gevonden die volgens jou geschikt is voor jou, is het belangrijk de juiste zithouding te kunnen herkennen en aan te nemen, omdat dit bepaalt hoe jouw stoel moet worden afgesteld. Je voeten moeten op de grond staan met de hielen direct onder de knieën. Om de juiste hoogte te vinden, moet je kniehoek tussen de 90 en 100 graden zijn en moet je rug rechtop staan. Let op: de wijze waarop je jouw muis, toetsenbord en beeldscherm plaatst, beïnvloedt ook jouw houding. Houd hier dus rekening mee wanneer je probeert om correct te 'leren' zitten. Bovendien is de juiste zithouding direct gekoppeld aan het op de juiste hoogte plaatsen van jouw bureau. Met dit in het achterhoofd loont het zeker de moeite te overwegen om te investeren in een in de hoogte verstelbaar bureau als je er nog geen hebt.

"Zitten in een ergonomische houding is geweldig - maar vergeet niet dat je beste houding altijd je volgende houding is."

Martin Henschel, Category Product Manager Ergonomic Seating Kinnarps AB

Hoe je correct instelt

  • Of je nu staat of zit, stel de hoogte van het bureau zodanig bij dat jouw ellebogen in een hoek van 90-100 graden staan.
  • De bovenkant van je beeldscherm moet zich op dezelfde hoogte bevinden als je gezichtslijn.
  • Gebruik de hoofdsteun / neksteun om het hoofd of de nek comfortabel te ondersteunen.
  • Stel bij het zitten de stoelhoogte zodanig bij dat jouw knieën een hoek van 90-100 graden maken.
  • Houd je polsen recht en parallel met het bureaublad en niet omhoog gericht.
  • Zorg ervoor dat de lendensteun comfortabel tegen jouw onderrug zit.

Een investering in productiviteit

De huidige trends in kantoorwerkomgevingen omvatten activity-based werken en de toenemende opkomst van het hybride werkmodel, waarbij de tijd gelijkmatiger verdeeld is tussen thuis en kantoor. In de praktijk stelt dit nieuwe, meer flexibele model extra eisen aan human resources managers en anderen die verantwoordelijk zijn voor kantoorplanning en logistiek. Het creëert ook uitdagingen bij het identificeren en toepassen van de oplossingen die het welzijn op de werkplek en van het personeel optimaal bevorderen. De voordelen van een goede bureaustoel kunnen hier een grote bijdrage aan leveren.

Het staat buiten kijf dat de voordelen van een bureaustoel met de juiste functies voor de gebruiker, correct ingesteld en goed gebruikt, veel verder gaan dan een betere houding en comfort. Als je goed en comfortabel zit, verminder je het aantal ziektedagen en verlies je minder tijd met bezoeken aan fysiotherapeuten of artsen. Het verhoogt ook de productiviteit en efficiëntie. Al deze factoren optimaliseren de economische efficiëntie en bevestigen dat, hoe je het ook bekijkt, een hoogwaardige bureaustoel een slimme investering is op lange termijn.

We hopen dat dit artikel je helpt de stoel te vinden die het best aan jouw eisen voldoet. Waarom kom je niet even binnen om een van onze stoelen testen? Je zet de eerste stap naar een aangenamere werkdag en meer welzijn op de werkplek.

Ergonomisch zitten en de juiste bureaustoel kiezen voor jou en jouw mensen is slechts een onderdeel van een holistische benadering van ergonomie. Lees meer over hoe Kinnarps ergonomie vanuit een holistisch perspectief bekijkt en hoe dit uw bedrijf ten goede kan komen.

Ontdek holistische ergonomie

Bronnen

  • European Opinion Research Group. Special Eurobarometer 472 – Sport and physical activity. European Commission. 2018. https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2164
  • López-Valenciano, A., Mayo, X., Liguori, G. et al. Changes in sedentary behaviour in European Union adults between 2002 and 2017. BMC Public Health. Vol. 20, no.1206, 2020. https://doi.org/10.1186/s12889-020-09293-
  • Chambers, April & Robertson, Michelle & Baker, Nancy. (2019). The effect of sit-stand desks on office worker behavioral and health outcomes: A scoping review. Applied Ergonomics. No.78:37-53, 2019. doi: 10.1016/j.apergo.2019.01.015.

Gerelateerde producten

Plus

Plus

Kinnarps

324 Kleuren & Materialen | 12 Varianten

Capella

Capella

Kinnarps

264 Kleuren & Materialen | 4 Varianten

Esencia

Esencia

Drabert

276 Kleuren & Materialen | 3 Varianten

5000

5000

Kinnarps

228 Kleuren & Materialen | 6 Varianten

Claro

Claro

Drabert

75 Kleuren & Materialen | 6 Varianten

Capella

Capella

Kinnarps

264 Kleuren & Materialen | 4 Varianten