Vijf minuten met Marie Oscarsson

We interviewden het designtalent achter een aantal van onze Materia favorieten, Marie Oscarsson. Aan de hand van 5 vragen duiken we 5 minuten in haar denkwijze en visie.

...OVER HAAR ACHTERGROND

“Ik wist al van jongs af aan dat ik een Interieurvormgeefster wilde worden. Mijn favoriete magazine was de Ikea catalogus! Ik kon er urenlang mee in een hoekje kruipen en alle foto’s bekijken. Mijn vader was een ambachtsman en ik hield ervan om samen met hem tijd door te brengen in zijn atelier. Hij heeft me geïnspireerd om houtbewerking te volgen (ik hou ontzettend veel van de geur van hout!). Mijn volledige opleiding stond in het teken van kennis: ik wilde zoveel mogelijk informatie vergaren over verschillende materialen. Ik volgde opleidingen in kunst, houtbewerking en kunstsmeedwerk omdat ik een uitgebreide basiskennis wilde hebben voor ik aan de universiteit startte met mijn Master in Interieurarchitectuur en Meubeldesign.”

...OVER COUTURE

“Couture is een flexibel gamma dat best wordt omschreven als een moderne kijk op traditionele ambachten uit de jaren ’50 en ’60. Het zitmeubilair springt in het oog door de toepassing van quilttechnieken en de opvallend beklede knopen. Het decoratief onderstel creëert dan weer een uitdagende en praktische aflegruimte. Met dit meubelstuk wilden we verschillende functies op een nieuwe manier combineren. We wilden een item creëren dat een huiselijk gevoel opwekt, maar dat ook het werken vergemakkelijkt – bijvoorbeeld door de toepassing van elektrificatie in de sofa. We gebruikten een ingetogen designtaal, die subtiel in evenwicht is met de zachte vormen van de sofa. Het gamma omvat verder ook tafels en een ruimteverdeler.”

...OVER HAAR DESIGNETHIEK

“Ik ontwerp vaak meubilair dat op verschillende manier gecombineerd kan worden of een room-in-room opstelling kan vormen. Daarbij schenk ik extra aandacht aan de functionaliteit, niet alleen op dit moment, maar ook voor de werkomgevingen van de toekomst. Mijn ontwerpen zijn vaak organisch, met zachte lijnen en opwindende combinaties van verschillende materialen. Door mijn achtergrond laat ik graag ook verschillende traditionele ambachten terugkomen in de constructie- en productiefase.

Ik creëer interieurs en meubilair dat een indruk achterlaat. Daarbij schenk ik veel aandacht aan de keuze van kleuren en vormen en gebruik ik materialen die balans en harmonie vertegenwoordigen. Ik geloof dat de omgeving gebruiksvriendelijk en human-centred moet zijn, met een persoonlijke touch. Ik werk nauw samen met mijn klanten om zo tot het beste resultaat te komen voor elk project.”

...OVER VAGABOND

“Wat Vagabond onderscheidt van anderen is haar diversiteit. Dankzij de wielen kan je de tafel makkelijk verplaatsen en bovendien kan ze zowel als vergadertafel als bureau worden gebruikt. Maar daar blijft het niet bij: Vagabond kan ook perfect dienst doen als eettafel in een kantine of restaurant. Het tafelblad kan op drie verschillende hoogtes worden gemonteerd voor een grotere flexibiliteit. Het frame doet dienst als notitiebord en dankzij de magneten kan je foto’s, boodschappen of schetsen ophangen. Aan de roede boven de tafel kan je lampen, planten of andere interieurspulletjes hangen. De mogelijkheden met Vagabond zijn eindeloos! Ik hou ervan als de gebruikers hun eigen persoonlijke toets aan mijn meubilair kunnen geven.”

...OVER DUURZAAMHEID

“We moeten allemaal werken aan meer duurzame oplossingen. Als interieurvormgeefster probeer ik altijd bestaand meubilair te hergebruiken in mijn projecten – mooie stoelen kunnen bijvoorbeeld makkelijk worden gecombineerd met een nieuwe tafel in een levendige kleur om een nieuwe look te creëren. Vaak moet je ook de muurkleuren en het meubilair goed combineren om een aantrekkelijk geheel te krijgen. Een ander ding dat je kan doen op vlak van duurzaamheid is kiezen voor kwaliteitsvol meubilair.”

Ontdek meer over Oscarssons werk en zie het volledige productgamma van Materia hier.