Van bureau tot zitzak

Vandaag zijn er evenveel manieren van werken als er werknemers zijn en verschillende generaties hebben verschillende eisen voor de werkomgeving. De ideale werkplek stimuleert zowel creativiteit als flexibiliteit – zonder ergonomie uit het oog te verliezen.

een terugblik

In het verleden werden kantoren ingericht met bureaus, stevige bureaustoelen en ovalen vergadertafels. Zo zien veel werkplekken er vandaag nog uit, maar tegelijkertijd werken velen onder ons vandaag in een sofa of op een zitzak. De meeste mensen gaan ermee akkoord dat een gevarieerde kantooromgeving wonderen doet voor de creativiteit. Sommige van de grootste en snelst groeiende bedrijven ter wereld, zoals Google, Microsoft en Spotify zijn bekend voor hun gekke kantoren met hangmatten, spelletjes en pingpongtafels.

 

vooruitgang

Jane Ahlin, ergonomist bij ergo@work en voorzitter van de Zweedse "Ergonomics & Human Factors Association" raadt niet aan om alle bureaus te schrappen in ruil voor ballenbaden en kussenruimtes. Volgens een onderzoek van Kinnarps en United Minds wil 80 procent van de kantoormedewerkers toegang tot ergonomisch meubilair. 40 procent werkt elke week staand en de helft van de werknemers zoekt advies van een ergonoom.  De visie op het werkleven verschilt tussen generaties, waarbij de oudere generaties traditioneler zijn en meer gericht op ergonomie, rust en stilte. 76 procent van de kantoormedewerkers tussen 51 en 69 jaar vindt het belangrijk om een eigen kantoor te hebben. Minder dan de helft van de werknemers tussen 15 en 35 vindt dit belangrijk.

Maar ook hier vergroot het bewustzijn, gelooft Ahlin: "Ik denk dat er vroeger een groter verschil was. Jonge mensen waanden zich "onsterfelijk", maar nu worden ze zich meer bewust. Veel van hen hebben last van vermoeide spieren of kennen mensen die er last van hebben, dus letten ze meer op hoe ze zich voelen tijdens het werk."

Resultaten van de enquête

4/5 werknemers willen toegang tot ergonomisch kantoormeubilair.

4/10 werkt elke week staand.

1/2 zoekt hulp van een ergonoom.

76% van de werknemers in de groep 51-69 jaar vindt het belangrijk om een eigen kantoor te hebben.

Minder dan 50% van de werknemers in de groep 15-35 jaar vindt dat belangrijk.