Tinnef - recycling wordt design

Milieuorganisaties trekken al langer aan de alarmbel. De hoeveelheid plastic die we produceren en op de vuilnisbelt belandt, valt niet langer te controleren. De focus ligt hierbij vaak op het limiteren van single-use plastics: geen water meer in plastic flesjes maar een hippe en navulbare drinkbus; weg met de plastic drinkrietjes, maar aantrekkelijke en herbruikbare modellen in metaal…. Je kan zelf opteren voor bamboo tandenborstels en herbruikbare wattenstaafjes om je steentje bij te dragen tot het verminderen van de afvalberg.

Maar wat met al het afval dat er al is? Is er een manier waarop we die berg wat kleiner kunnen maken door plastic te recycleren? Smile Plastics transformeert afvalmateriaal tot unieke en decoratieve panelen voor de designindustrie. Architecte Charlotte von der Lancken was onmiddellijk geïnspireerd en ontwierp voor Skandiform een unieke bijzettafel: Tinnef. Tinnef is het Jiddische woord voor afval en het blad is gemaakt uit 100% gerecycleerde PET-flessen.

Voor het ontwerp koos Charlotte voor Kaleido van Smile Plastics, een opvallend design waarin de geschiedenis van de fles altijd terugkomt. Geen enkele tafel zal er ooit exact hetzelfde uitzien. Voor 1 tafelblad worden 80 – 300 PET-flessen gerecycleerd, wat resulteert in een caleidoscopisch effect met verschillende kleuren. Ideale blikvanger met een prachtig circulair verhaal!