Ontdek hoe een in de hoogte verstelbaar bureau uw werkdag kan veranderen

Naarmate de trends aantonen dat we steeds meer tijd van de dag al zittend doorbrengen, is dit het ideale moment om na te denken over de voordelen van een in de hoogte verstelbaar bureau. Neem eens een kijkje en ontdek wat het kan doen voor de efficiëntie op het werk, het persoonlijk welzijn en het gezondheidseconomische profiel van elk bedrijf.

Onderzoek in EU-landen bij bedienden toont duidelijk aan dat we een steeds meer 'zittende samenleving' zijn. Van de ondervraagde managers bracht 17% meer dan 8 uur en 30 minuten stilzittend door. Dit aantal stijgt tot 19% voor de andere bedienden. Het is verontrustend dat onder jongere mensen de cijfers nog hoger liggen, met 51% van de mensen tussen 15 en 24 jaar die meer dan 5 uur 30 minuten per dag zitten, in vergelijking met 38-41% bij de oudere leeftijdsgroepen. De gezondheidsgevolgen van deze statistieken zijn helaas al bekend. Toenemende obesitas, hartziekten en diabetes type 2 kunnen allemaal in verband worden gebracht met het zittende leven dat we steeds meer leiden.

 

Het ontwikkelen van een oplossing begint met het begrijpen van het probleem. Laten we een kijkje nemen naar de redenen waarom lang stilzitten slecht kan zijn voor ons.

Wat gebeurt er wanneer we te lang zitten?

Mensen zijn ontworpen voor beweging, niet om stil te zitten. De schijven in onze wervels, onze spieren en ons circulatiesysteem hebben allemaal beweging nodig om goed te kunnen werken en gezond te blijven. Neem bijvoorbeeld onze ruggengraat. Hij vormt de verbinding tussen ons hoofd- en bekkengebied en ondersteunt een rechtopstaande houding. Hij beschermt de hersenen tegen schokken en voorkomt de vorming van bloedstolsels. Het belangrijkste is dat de ruggengraat zodanig is gevormd om beweegbaar en flexibel te zijn. Hij is met andere woorden niet bedoeld lange perioden in één vaste positie door te brengen. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een in de hoogte verstelbaar bureau kan helpen deze problemen tegen te gaan. De vraag is dus, waarom benutten we nog steeds niet alle mogelijke voordelen die het in de hoogte verstelbaar bureau ons biedt?

"Uit onderzoek blijkt dat het recht staan de pijn en het musculoskeletaal ongemak in de onderrug aanzienlijk vermindert."

Jenny Hörberg, Director Global Range & Design Kinnarps AB

De invloed van statisch zitten op ons lichaam

 • 1. Hoofdpijn, concentratieproblemen
 • 2. Gespannen spieren in de nek en schouders
 • 3. Slijtage van de tussenwervelschijven
 • 4. Ademhalingsmoeilijkheden
 • 5. Cardiovasculaire klachten, indigestie, maagklachten
 • 6. Pijn aan de billen
 • 7. Problemen met de benen en voeten
 • 8. Problemen met de bloedsomloop

Een investering in welzijn

In Scandinavië is het in de hoogte verstelbaar bureau al decennialang een bekend onderdeel in de wereld van het kantoormeubilair. Kinnarps was een van de eersten in onze branche die de gezondheidsvoordelen inzag van de combinatie van staan en stilzitten. Tien jaar later is het in de hoogte verstelbaar bureau nog steeds niet volledig doorgedrongen in andere Europese landen. Kantoormanagers, human resources-afdelingen en mensen in andere functies die verantwoordelijk zijn voor het welzijn van werknemers ontdekken echter de waarde van het investeren in in de hoogte verstelbare bureaus, omdat de gezondheidsvoordelen duidelijk aantoonbaar zijn - en vaak komt dit inzicht na het besef dat staan of stilzitten daadwerkelijk kan worden omgezet in iets positiefs dat fysieke voordelen biedt. 

Passief omzetten in actief

Stilstaan of actief zijn - en tegelijkertijd effectief werken. Deze uitdaging en de manier waarop we die aanpakken, is al lang een belangrijk onderdeel van de productontwikkeling bij Kinnarps. De kern van dit idee is ervoor te zorgen dat onze meubels en andere oplossingen een 'geïntegreerde' beweging bieden. Hiermee bedoelen we dat ze zodanig zijn ontworpen dat fysieke beweging wordt gestimuleerd door functionaliteit. Een mooi voorbeeld hiervan zijn onze bureaustoelen. En in het geval van het in de hoogte verstelbaar bureau bewijst deze functie eenvoudig maar effectief dat je kunt bewegen en van de gezondheidsvoordelen kunt genieten - zonder zich te verplaatsen.

"We ontwerpen onze interieuroplossingen en meubelen om beweging te stimuleren. We bereiken dit door ze te ontwerpen met functies die fysieke activiteit mogelijk maken en aanmoedigen."

Jenny Hörberg, Director Global Range & Design Kinnarps AB

De kunst van bewegen zonder ergens heen te gaan

Er zijn een aantal zeer voor de hand liggende manieren om beweging op kantoor aan te moedigen - plaats de printer of de koffieautomaat op een zekere afstand van de werkstations. Dit is echter niet altijd logistiek mogelijk en het pakt het kernprobleem niet aan - wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat we niet te lang in dezelfde houding blijven, zonder regelmatig pauzes te nemen en onze concentratie en efficiëntie te onderbreken? Hier komt het in de hoogte verstelbaar bureau tot zijn recht.

De gezondheidsvoordelen van het in de hoogte verstelbaar bureau liggen in het feit dat het een bijzonder doeltreffend hulpmiddel is om fysieke beweging aan te moedigen en te vergemakkelijken. Het opdelen van uw werkdag in periodes van zitten en staan biedt bewezen gezondheidsvoordelen. Probeer bijvoorbeeld de hoogte van het bureau in de staande positie aan te passen zodat de positie  van je arm enigszins verandert. Dit zorgt ervoor dat jouw nek, ruggengraat en schouders niet te lang statisch blijven in één positie, wat de doorbloeding verbetert en spierstijfheid, vermoeidheid en zelfs hoofdpijn voorkomt. Je kan deze bewegingen in de hoogte van je bureau ook aanvullen met veranderingen in de manier waarop je jouw muis en toetsenbord plaatst of de hoek of positie van uw beeldscherm. Elk van deze subtiele aanpassingen in de houding stimuleert het soort fysieke bewegingen dat we volgens onderzoek niet genoeg doen.

Onze belangrijkste tips voor gebruikers van een in de hoogte verstelbaar bureau

1.

Combineer jouw in de hoogte verstelbaar bureau met een digitale display die de hoogte vanaf de vloer weergeeft. Dit maakt het voor de bureaugebruiker of gebruikers eenvoudig hun perfecte individuele hoogte te bepalen en in te stellen.

2.

Combineer het verstelbare bureau met een programmeerbare afstandsbediening met vooraf ingestelde hoogtes. Dit biedt de mogelijkheid de gewenste hoogte snel en eenvoudig in te stellen. Bovendien is het zelfs met de standaard afstandsbediening mogelijk één maximale hoogte (voor het staan) en één minimale hoogte (voor het zitten) vooraf in te stellen. Hierdoor kan de gebruiker snel overschakelen van zitten naar staan zonder dat er fijnafstelling nodig is.

3.

Ontwikkel een aantal gezonde gewoonten op de werkplek met betrekking tot hoe je kan omschakelen tussen staan en zitten. Waarom zet je jouw bureau bijvoorbeeld net voor de lunchpauze niet in de staande positie, zodat het natuurlijk aanvoelt om recht te staan wanneer je terugkomt na jouw pauze? Opstaan om te bellen is een andere geweldige manier om variatie aan te moedigen. We raden je echter aan niet langer dan 20 minuten per keer te staan. Ideaal is als je dit vaker probeert te doen.

4.

Profiteer van digitale oplossingen. Er zijn veel apps beschikbaar die je helpen gezondere werkgewoonten in te stellen en te handhaven op basis van eenvoudige geheugensteuntjes, zoals je eraan herinneren om van houding te veranderen of zelfs een korte wandeling te maken.

5.

Indien mogelijk, kan je aan een comfortabel tempo op een loopband lopen terwijl u aan uw bureau werkt. U kunt collega's zelfs uitdagen om te zien wie de langste afstand aflegt gedurende een dag of week. 

Gezonde mensen zijn gelukkige mensen

Het identificeren en creëren van gezonde gewoonten op de werkplek kan een diepgaand effect hebben op ons welzijn. Het in de hoogte verstelbaar bureau moet worden gezien als een stimulans voor deze goede gewoonten. Ongeacht of je zit of staat, de mogelijkheid te bewegen en jouw houding aan te passen, zelfs indien slechts op subtiele wijze, activeert ons lichaam en brengt ons een heel eind op weg om de gezondheidsrisico's tegen te gaan die we lopen door elke dag te lang stil te blijven zitten of staan. Deze gezondheidsvoordelen zijn fantastisch, maar het is een feit dat gezondheidsvoordelen ook economische voordelen opleveren. Dit kan alleen maar positief zijn voor een individu of bedrijf dat of een organisatie die deelt wat wij bij Kinnarps geloven - dat duurzame mensen net zo waardevol zijn als duurzame producten.

Het toevoegen van beweging en variatie aan de werkpositie is slechts een onderdeel van een holistische benadering van ergonomie. Lees meer over hoe Kinnarps ergonomie vanuit een holistisch perspectief bekijkt en hoe dit uw bedrijf ten goede kan komen.

Ontdek holistische ergonomie

Bronnen

 • European Opinion Research Group. Special Eurobarometer 472 – Sport and physical activity. European Commission. 2018. https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2164
 • López-Valenciano, A., Mayo, X., Liguori, G. et al. Changes in sedentary behaviour in European Union adults between 2002 and 2017. BMC Public Health. Vol. 20, no.1206, 2020. https://doi.org/10.1186/s12889-020-09293-
 • Chambers, April & Robertson, Michelle & Baker, Nancy. (2019). The effect of sit-stand desks on office worker behavioral and health outcomes: A scoping review. Applied Ergonomics. No.78:37-53, 2019. doi: 10.1016/j.apergo.2019.01.015.

Gerelateerde producten