Met ons lichaam als belangrijkste hulpmiddel

Ergonomie is op zijn best wanneer we de werkomgeving zo kunnen aanpassen dat we optimale resultaten krijgen voor onszelf en de taken die we uitvoeren. Om dit te doen moeten we iets weten over ons onvergelijkbare lichaam. Lena Lehmann, ergonoom en gekwalificeerd fysiotherapeut, zegt ons wat.

BEWEGING

Mensen zijn in elk opzicht ontworpen om te bewegen, en onze lichaamsfuncties - van het zenuwstelstel tot de spijsvertering - zijn afhankelijk van het feit dat we bewegen. Daarom moeten we ergonomische omgevingen scheppen met flexibele en personaliseerbare werkinstrumenten en meubels, die ruimte laten voor fysieke activiteit.

recuperatie

Recuperatie is even belangrijk als activiteit. Het volstaat niet om een paar weken vakantie per jaar te nemen – we moeten regelmatig actief rusten. Na spanning komt ontspanning, en andersom. Een goede werkomgeving creëert de noodzakelijke voorwaarden om te recupereren tijdens de werktijd.

RUG

De anatomische configuratie van de ruggengraat heeft een S-achtige vorm, die we zoveel mogelijk moeten proberen behouden terwijl we zitten. Dat kan bijvoorbeeld met de hulp van ergonomisch gevormde stoelen en door af te wisselen tussen een zittende en een staande werkpositie.

NeK EN SCHOUDERS

Goede ergonomie voor nek en schouders betekent omgevingen creëren waar we kunnen werken met ontspannen nek en schouders, regelmatig een pauze kunnen nemen en onze werkhouding kunnen variëren om de bloeddoorstroming te stimuleren. We willen een degelijk interieur aanreiken met aangepaste verlichting. Het ontwerp van het meubilair en de individualisering maken een gunstige gewichtsverdeling mogelijk.

HANDEN EN ARMEN

Kantoorwerk is in het algemeen niet zwaar, maar dezelfde kleine bewegingen met de handen en onderarmen worden tijdens de werkdag frequent herhaald. Dat soort overbelasting kan worden voorkomen met behulp van goede werkinstrumenten en door onze werkhouding af en toe te veranderen.