Integraal ontwerp met duurzame materialen

Duurzaamheid kan uiterst complex maar ook doodeenvoudig zijn. Om duurzame oplossingen voor interieurontwerp te kunnen bieden, neemt Kinnarps de verantwoordelijkheid voor het gehele proces op – van integraal ontwerp tot slim hergebruik. Het begint allemaal bij de tekentafel en de selectie van grondstoffen, waarbij we uitgaan van ons credo dat milieuvriendelijke materialen en hoogwaardige producten een positieve kettingreactie voor de planeet teweegbrengen.

Bij Kinnarps
begint duurzaamheid
bij het ontwerp
en de materialen.

Daarna volgen productie en distributie. En de laatste stappen zijn gebruik en hergebruik. Bij duurzaamheid is er dan ook niet één factor die voorrang krijgt. Het gaat om het geheel.

"Het belangrijkste is dat alles vanaf het begin klopt, zowel het ontwerp als de keuze van de materialen. Zonder integraal ontwerp waarbij duurzaamheid centraal staat en zuivere, hoogwaardige materialen worden gebruikt, kunnen we onze belofte om onze invloed op het milieu tot een minimum te beperken, niet nakomen," zegt Johanna Ljunggren, Sustainability Manager bij Kinnarps.

Controle over duurzaamheid

De materialen die Kinnarps het meest gebruikt, zijn hout, metaal, textiel en kunststof.

Kinnarps heeft doeltreffende tools om te beoordelen hoe milieuvriendelijk al deze materialen zijn, en om te garanderen dat ze in milieuvriendelijke en maatschappelijk aanvaardbare omstandigheden worden geproduceerd.

Het hout in de producten van Kinnarps heeft het FSC®-keurmerk of is door Kinnarps geïnspecteerd. De oppervlaktebehandeling wordt ook aan strenge regels onderworpen om de milieu-impact tot een minimum te reduceren. Waar mogelijk wordt metaal in frames en onderstellen gerecycleerd en onze kunststoffen zijn vrij van PFOS.

Voor textiel werkt Kinnarps met onder andere de keurmerken EU Ecolabel en Oeko-Tex. Ongeveer de helft van onze stoffen wordt met natuurlijke materialen gemaakt en is van nature vuurbestendig, waardoor we geen chemische vlamvertragers nodig hebben. Alle standaardstoffen voldoen aan de strengste milieuvereisten van de markt.

"Duurzaamheid is gebaseerd op samenwerking, en wij doen er alles aan om de beste partners te vinden."

Een belangrijke factor hierbij is het ontwikkelen van gemeenschappelijke regels en normen die het eenvoudiger maken om alles onder controle te houden, zegt Johanna Ljunggren.

 

Kwaliteit
is goed voor
het milieu

Bij duurzaamheid gaat het niet alleen om de materialen die we in onze producten gebruiken, maar ook de structuur en het ontwerp.

 

Het esthetische uiterlijk van het product moet samengaan met een lange levensduur, afvalbeheermethoden en systemen voor hergebruik en recyclage.

Het hoofddoel is: mensen moeten de producten van Kinnarps voor lange tijd willen en kunnen gebruiken. Hoge kwaliteit is altijd een goed duurzaamheidsdoel en beperkt onze milieu-impact.

"We moeten onze producten ook zodanig ontwerpen dat we zoveel mogelijk onbewerkte grondstoffen gebruiken, afval tot een minimum beperken en hergebruik van materialen bevorderen. Een deel van het onvermijdelijke textielafval wordt samen met gerecycleerd PET als vulling in sommige van onze geluidsabsorbeerders gebruikt," zegt Johanna Ljunggren.

 

Eenvoudige oplossingen voor complexe problemen

Wanneer een product uiteindelijk toch begint te slijten, biedt Kinnarps klanten mogelijkheden voor herbekleding, renovatie en hergebruik volgens het beginsel van de circulaire economie.

"Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar het belangrijkste is dat onze klanten weten dat we verantwoordelijkheid nemen voor deze complexe zaken en het voor architecten en ontwerpers eenvoudiger maken om duurzame oplossingen voor interieurontwerp te creëren. Integraal ontwerp en milieuvriendelijke materialen zijn een goed begin op weg naar duurzaamheid," zegt Johanna Ljunggren.

WIST U DAT?

50% van ons vulmateriaal Re:fill uit gerecycleerde materialen zoals textielafval en PET bestaat.

92% van ons onbewerkt hout geïnspecteerd is of op een verantwoorde wijze geproduceerd is en het FSC- of PEFC-keurmerk heeft.

60-90% van het aluminium in onze frames en onderstellen gerecycleerd gietaluminium bevat.

69% van de textielsoorten in de collectie van Kinnarps het keurmerk EU Ecolabel of Oeko-Tex heeft.

 

MATERIALEN EN DUURZAAMHEID

Hout, metaal, kunststof en textiel zijn de grondstoffen die we het vaakst gebruiken in onze interieurontwerpen. We hanteren strenge duurzaamheidseisen en gebruiken zuivere materialen met grondstoffen die in milieuvriendelijke en maatschappelijk aanvaardbare omstandigheden zijn geproduceerd. We zijn ook ISO 14001-gecertificeerd.

KUNSTSTOF

WE PRODUCEREN ONZE EIGEN VULLING.
We vormen onze eigen vulling in Skillingaryd en beslisten om het schadelijke isocyanaat TDI volledig uit het productieproces te weren en te vervangen door het minder gevaarlijke MDI. Onze producten bevatten geen PVC of ftalaten (uitgezonderd de kunststofonderdelen in elektrische componenten) en onze kunststofonderdelen zijn vrij van PFOS. Ons materiaal Re:fill bestaat uitsluitend uit gerecycleerd PET, ons eigen textielafval en gesmolten polyestervezels met Oeko-Tex®-keurmerk.

STOFFEN

WE BIEDEN STOFFEN MET HET KEURMERK EU ECOLABEL OF OEKO-TEX®.
We bieden verschillende duurzame en natuurlijke materialen, zoals hennep, gerecycleerde jute en wol. Wol is ook een natuurlijke vlamvertrager. Sinds de late jaren 1990 bekijken we welke stoffen nodig zijn om duurzame en veilige producten aan te kunnen bieden en werknemers een gezonde werkomgeving te kunnen geven. Onze textielcollectie voldoet aan de strengste eisen voor brand, duurzaamheid, lichtvastheid, etc.

HOUT

EEN HOOG GEHALTE VAN HET HOUT DAT WE KOPEN IS GECERTIFICEERD (FSC, PEFC).
Het hout dat we in onze producten gebruiken, heeft het FSC®-keurmerk of is afkomstig van een bron die we zelf hebben geïnspecteerd. De doelstelling is dat in 2020 al het hout het FSC-keurmerk heeft.  De oppervlaktebehandeling van onze houtproducten is strikt gereglementeerd om de milieueffecten tot een minimum te beperken. 

METAAL

We gebruiken zoveel mogelijk gerecycleerd metaal in onze frames en onderstellen. Voor de oppervlaktebehandeling van metalen kiezen we hoofdzakelijk voor poedercoatings, die hebben slechts een beperkte impact op het milieu. Dat gebeurt in een gesloten omgeving, zodat er geen stoffen kunnen ontsnappen in de atmosfeer.  Bij ons geldt de eis dat metalen niet worden gemengd, zodat ze makkelijker gerecycleerd kunnen worden. 

EEN GEZONDE WERKOMGEVING

Een gezonde werkomgeving op basis van zuivere grondstoffen is essentieel voor het welzijn. Daarom nemen we altijd het zekere voor het onzekere en gebruiken we geen onnodige chemische stoffen.

Zo hebben we onder andere een nieuwe UV-coatingmethode ontwikkeld die het gebruik van solventen beperkt. We vervingen ook chemische brandvertragers in polyesterstoffen die dankzij hun vezelstructuur van nature brandwerend zijn. We vereisen dat alle producten waarin elektronica verwerkt zit over een CE-keurmerk beschikken en dat hun leveranciers de RoHS-richtlijn van de EU naleven, die het gebruik van lood, kwik, cadmium en zeswaardig chroom en van brandvertragers PBB en PBDE in elektronische producten verbiedt.