Het belang van sociale contacten op het werk

De werkplek is altijd al een belangrijke ontmoetingsplaats in het leven van mensen geweest. En nu we kunnen kiezen waar en hoe we werken, is de functie van het kantoor als sociale ontmoetingsplaats nog belangrijker geworden. Door een goede inrichting van het kantoor wordt uw merk versterkt en zorgt u voor een positieve bedrijfscultuur.

"Cultuur eet strategie als ontbijt" is een klassiek citaat van managementconsultant Peter Drucker. Hij bedoelt daarmee dat het niet uitmaakt of een bedrijf de beste strategieën heeft; als de bedrijfscultuur niet sterk is en de medewerkers niet betrokken zijn bij het bedrijf, is het moeilijk om succesvol te zijn. De functie van het werk als sociale ontmoetingsplaats is een van de belangrijkste bouwstenen voor een goede bedrijfscultuur. Nu we de vrijheid hebben om te kiezen of we op kantoor, thuis, in een hotellobby of in een café werken, is het zelfs nog belangrijker dat het kantoor met alle andere opties kan concurreren. Met het juiste ontwerp en meubilair wordt het kantoor een plaats waar medewerkers willen zijn. Dat is een efficiënte manier om een bedrijfscultuur tot stand te brengen en samen te werken om tot creatieve oplossingen te komen waarmee de organisatie en het bedrijf kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen.

"Cultuur eet strategie als ontbijt"

Peter Drucker

De mensvriendelijke werkplek

De simpele waarheid is dat de meeste mensen naar het werk gaan om deel uit te maken van een gemeenschap en niet per se om alleen maar dingen te produceren. En ja, we gaan nog steeds graag naar het werk: Leesman heeft een enquête gehouden onder meer dan 70.000 mensen en uit de resultaten blijkt dat slechts 17% thuis werkt. Op het werk gaan we immers deel uitmaken van de gemeenschap, het werkteam en een menselijke context. In 'mensvriendelijke kantoren' moeten we dan ook rekening houden met onze diepe menselijke behoefte om met anderen samen te zijn. Wanneer het kantoor als een sociale hub fungeert waar mensen graag willen zijn, leidt dat tot welzijn van de medewerkers.

"Net als thuis"

Er zijn veel overeenkomsten tussen het hedendaagse kantoor en ons eigen huis. We kunnen kiezen wat we willen doen en waar we dat willen doen. We kunnen ook veel verschillende taken in dezelfde werkomgeving verrichten, niet veel anders dan hoe we thuis onze woonkamer gebruiken. Naarmate de grenzen tussen het beroeps- en gezinsleven vervagen, en naarmate de werkplek een plaats wordt waar u actief voor kiest om naartoe te gaan, is het van cruciaal belang dat de kantooromgeving niet klinisch aanvoelt, maar meer zoals thuis. Uiteraard betekent huiselijkheid niet dat het kantoor er ook moet uitzien als een woonkamer, maar dat er omgevingen zijn waarin talrijke activiteiten worden gestimuleerd, net zoals thuis. Met andere woorden: het volstaat niet dat er alleen ruimtes voor individueel en geconcentreerd werk zijn. Omdat we in toenemende mate samenwerken en steeds minder met individuele taken werken, is het belangrijk dat er ruimtes zijn om discussies op gang te brengen en relaties op te bouwen. Daarom zouden er ruimtes moeten zijn die uitnodigen tot spontane gesprekken en nauwere samenwerking. Die kunnen op veel verschillende manieren worden ontworpen: van zitelementen voor een ontspannen gesprek tot meer werkgerichte projectomgevingen. 
 

Inrichting voor gezellige momenten

Door te zorgen voor verschillende gezellige ontmoetingsplaatsen, helpt u het gemeenschapsgevoel en de bedrijfscultuur versterken. De beste ideeën worden vaak geboren als u gezellig met collega's samen kunt zijn zonder de druk te voelen om te presteren. De vraag "Zou u dit meubelstuk thuis willen hebben?'' zouden uw medewerkers met ja moeten beantwoorden! Als medewerkers op kantoor net zo comfortabel kunnen werken als thuis, zullen ze naar de werkplek blijven komen, een omgeving die bijdraagt tot grotere creativiteit en productiviteit. 

Zes inspirerende sociale omgevingen voor op kantoor

Veelzijdige ontmoetingsplaatsen

De lounge kan de voor de hand liggende ontmoetingsplaats in het kantoor worden, een beetje zoals een hotellobby. Hier kunt u met uw collega's samenkomen en over werk praten of gezellig kletsen in een ontspannen omgeving. De lounge is de ideale plaats als u uw e-mails moet checken of wanneer u een kopje koffie wilt drinken en even uw gedachten wilt verzetten. Met het juiste interieurontwerp kan de lounge ook een plaats zijn voor presentaties en evenementen. Kies bij de inrichting voor zitelementen zoals comfortabele fauteuils en sofa's in combinatie met salontafels en zijbladen, maar zet er ook iets grotere bartafels of restauranttafels bij met krukken die bijdragen tot een flexibelere omgeving en actievere ontmoetingen.

Een touchdownplaats

Op een 'touchdownplaats' kunt u even pauzeren, alleen of met anderen, om een document door te nemen of uw e-mails te checken. Deze ruimte is ook ideaal als tijdelijke werkplek tussen twee vergaderingen in. Er is hier tevens ruimte voor korte gesprekken in kleine groepen. Touchdownplekken kunnen onder andere worden ingericht met fauteuils met een hoge rugleuning. Salontafels met een geschikte hoogte fungeren als bijzettafel, bureau of een plek om uw laptop op te zetten.

 

In goed gezelschap

De pauze voor de lunch of het avondeten is een uitstekende gelegenheid om collega's en klanten op een meer ontspannen wijze te ontmoeten. Maar een paar minuten rust en stilte behoort ook tot de mogelijkheden. De kantine moet zo worden ingericht dat aan beide behoeften wordt voldaan, met royale cafetariatafels en flexibele salontafels. Er moeten snelle, individuele werktaken kunnen worden verricht en grotere vergaderingen en presentaties kunnen worden gehouden, en het is een goed idee om de kantine naast de lounge te plaatsen.

Onderweg

De koffiehoek is vaak de populairste en meest ontspannen ontmoetingsplaats op kantoor. U ontmoet uw collega's meerdere keren per dag bij het koffieapparaat en vaak raakt u daar met elkaar in gesprek. Een eenvoudig ingerichte koffiehoek, bijvoorbeeld met salontafels op stahoogte en hoge krukken, biedt u de ruimte voor korte briefings of diepere gesprekken.  

Met elkaar omgaan op het werk

De bar is de perfecte plaats om zonder verplichtingen met elkaar om te gaan. Hier kunt u een snelle espresso drinken, na het werk collega's ontmoeten of klanten uitnodigen. Het is een gewaardeerde ontmoetingsplaats die op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. Kies voor een inrichting met salontafels op stahoogte en bijpassende barkrukken.

Plezier met collega's

Soms kunnen we het beste nadenken terwijl we iets anders aan het doen zijn en onze hersenen zich even ontspannen. Een gecombineerde speel- en activiteitenzone, met ruimte voor tafeltennis, biljart, hockey of gamen, maakt het mogelijk om zonder einddoel samen te zijn, wat creatieve ideeën kan opleveren. De ruimte kan dan ook worden ingericht met verschillende soorten zacht, hard, hoog en laag zitmeubilair en salontafels in verschillende hoogtes, waardoor het werk gemakkelijk kan worden voortgezet zodra er een discussie ontstaat.

Wilt u ook ontmoetingsplaatsen creëren in uw kantoor?

Neem contact met ons op

gerelateerde producten

Gino

Gino

267 Kleuren & Materialen | 11 Varianten

Fields

Fields

297 Kleuren & Materialen | 23 Varianten

Deli lounge fauteuil

Deli lounge fauteuil

Kalmia

Kalmia

43 Kleuren & Materialen | 21 Varianten

Scandinavia

Scandinavia

Kinnarps

263 Kleuren & Materialen | 4 Varianten

Fields

Fields

Kinnarps

297 Kleuren & Materialen | 23 Varianten

Boullée

Boullée

Materia
Embrace

Embrace

Kinnarps

335 Kleuren & Materialen | 24 Varianten