Ergonomie in de praktijk - 5 tips voor een betere gezondheid op het werk
INCLUSIEF ONTWERP
Om ervoor te zorgen dat uw werkomgeving geschikt is voor alle medewerkers, hebt u flexibel meubilair nodig en mobiele oplossingen die gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de behoeften van elk individu en aan verschillende taken. Zo moeten de bureaus bijvoorbeeld omhoog en omlaag kunnen worden gezet om zitten en staan af te wisselen. Flexibele en functionele workspace solutions moeten ook verstelbaar zijn voor verschillende activiteiten. Door u een natuurlijke link tussen de verschillende ruimtes en verschillende taken voor te stellen, ontdekt u hoe u op een natuurlijke, ergonomische manier kunt inrichten.
EEN WELDOORDACHTE GELUIDSOMGEVING
In fabrieken of andere werkplekken waar continu lawaai is, staat geluid vaak hoog op de agenda. Bij een onderzoek van YouGov namens Kinnarps Noorwegen in 2016 meldde 47 procent van de Noorse kantoormedewerkers dat er te veel lawaai is op kantoor. Hiervan gaf 82 procent aan elke dag last te hebben van collega's die te luid praten.
Geluid is een complex verschijnsel en het is tenslotte niet eenvoudig om er niet op te letten of het buiten te sluiten. Desondanks is een weldoordachte akoestiek cruciaal om een ergonomische en gezonde werkplek te creëren. Hoewel de geluidsniveaus in kantoorruimtes volgens de arbeidsinspectie niet schadelijk zijn voor het gehoor, kunnen ze het cardiovasculaire systeem negatief beïnvloeden, leiden tot verhoging van de bloeddruk en bijdragen tot spierspanning en indigestie. Gelukkig is het niet moeilijk om de geluidsomgeving op uw werkplek te verbeteren. De eerste en belangrijkste stap is dat u zich ervan bewust wordt. Vervolgens gaat het erom de optimale mix van vloerbedekkingen, plafondisolatie, gordijnen en meubilair te vinden waardoor het geluid wordt geabsorbeerd en gedempt.
GOEDE LICHTOMSTANDIGHEDEN
Licht heeft een enorme invloed op de mens en om efficiënt en comfortabel te kunnen werken, is de kwaliteit van het licht bepalend. Aangezien we gemiddeld 90 procent van de tijd dat we wakker zijn binnen doorbrengen, is het niet vreemd dat lampen en verlichting zo belangrijk voor ons zijn.
1
STA OP VOOR UW GEZONDHEID
De meeste mensen zitten overdag te stil. Op het werk, in de auto, aan de eettafel en voor de tv. Volwassenen zitten per dag naar schatting ongeveer negen uur van de zestien uur dat ze wakker zijn. Bedenk eens wat dat met u en uw gezondheid doet. Wat kunt u doen om actiever te worden? Een zit/stabureau op kantoor is een goede start voor een mobieler en gezonder leven.
2.
NEEM EEN ACTIEVE PAUZE
Denk eraan om af en toe een actieve pauze te nemen – lichte spierinspanning start veel positieve processen in het lichaam. Een pauze nemen is niet hetzelfde als passief rusten. Integendeel. Als u rondloopt, wordt door de inspanning van uw spieren een aantal positieve processen op gang gebracht. Doe dit elk uur, niet om te rusten, maar om actief te zijn.
3.
HOUD UW HOOFD RECHTOP
Het is een uitdaging dat we zo veel tijd voor een computerscherm doorbrengen. Het scherm zelf is niet het probleem, maar dat we geneigd zijn voorover richting het scherm te buigen. Hierdoor ontstaat een zogenaamde 'screen knot', die pijn kan veroorzaken in de nek en schouders, en ons moe en gespannen kan doen voelen. Het maakt een groot verschil als u opkijkt en uw hoofd rechtop houdt. Een goede tip: plaats een los beeldscherm voor u, zodat u uw hoofd moet optillen om ernaar te kijken. Door uw blik naar boven te brengen en uw hoofd iets hoger te houden, neemt u een betere houding aan en neemt de druk op de nek af. Probeer als u een laptop gebruikt uw blik in een hoek naar beneden te richten als u naar een scherm kijkt, zonder uw hoofd merkbaar naar voren te buigen.
.
4.
GA GERUST ZITTEN, MAAR ZIT NIET STIL
Combineer uw zit/stabureau met een bureaustoel die uw lichaamsbewegingen volgt en waarop u op zo veel mogelijk verschillende manieren kunt gaan zitten (zoals de Capella-stoel die een actieve zithouding stimuleert).
5.
DENK AAN WAT U NIET KUNT ZIEN
Iedereen ervaart geluid en licht anders, dus is het een goed uitgangspunt om rekening te houden met en respect te hebben voor de perceptie en verwachtingen van anderen. Geluid en licht zijn subjectief, maar het gaat in belangrijke mate om het plannen van uw werkplek met oplossingen zoals geluidsdempers, instelbare verlichting en ruimtes voor telefoongesprekken.
Voor ons bij Kinnarps gaat ergonomie in de eerste plaats om je goed voelen;
mentaal, fysiek en emotioneel.
Het doel is niet om de kantoorruimte te vullen met meubilair, maar met comfort. Daarom geloven wij dat het ontwerp best gebaseerd kan zijn op de behoeften van elke medewerker om de gezondheid op het werk te verbeteren. Er zijn op een werkplek immers evenveel behoeften als werknemers.
Wij denken bij het ontwikkelen van nieuwe producten en workspace solutions altijd aan de ergonomie. Met alle fysieke, cognitieve, sociale, organisatorische, omgevings- en andere relevante factoren wordt rekening gehouden. We zijn allemaal anders en iedereen moet zijn of haar eigen oplossingen vinden die welvaart en welzijn brengen.
We hebben een heel boek samengesteld om u te helpen bij het creëren van de beste ergonomische werkplek voor u en uw collega's. "ERGONOMIE – DE ESSENTIE" staat vol met interessante en waardevolle informatie, tips over bewegen en trends, en een aantal feiten en cijfers.