Een betere gezondheid op kantoor met in hoogte verstelbare bureaus

Er gebeurt iets! Ergonomische in hoogte verstelbare bureaus worden steeds populairder, niet alleen in Scandinavië, maar overal ter wereld. De toenemende interesse is een direct gevolg van onderzoek waaruit blijkt dat het slecht is voor de gezondheid om tijdens het werk alleen maar te zitten. Er rest echter één grote uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat onze medewerkers hun in hoogte verstelbare bureaus ook daadwerkelijk gaan gebruiken?

We zijn eind jaren tachtig al begonnen met het maken van in hoogte verstelbare bureaus om de ergonomie op de werkplek te verbeteren.

De eerste bureaus hadden een handmatige bediening, maar in 1991 hebben we elektrisch verstelbare zit-stabureaus geïntroduceerd. Tegenwoordig verwachten medewerkers dat hun werkgever zorgt voor ergonomisch kantoormeubilair. Volgens ons eigen onderzoek willen vier van de vijf kantoormedewerkers kunnen beschikken over ergonomisch meubilair zoals in hoogte verstelbare bureaus.

LEEF LANGER MET HET JUISTE BUREAU

"We weten al lang dat het goed is om zitten en staan af te wisselen om het risico op hart- en vaataandoeningen te verkleinen. Maar in de afgelopen paar jaar is in verschillende rapporten aangetoond dat het schadelijk is om tijdens het werken alleen maar te zitten. Hierdoor zijn de ontwikkelingen versneld en is de interesse in in hoogte verstelbare bureaus toegenomen. Uit onderzoek blijkt dat als we bewegen, ons lichaam stoffen produceert die belangrijk zijn voor onze gezondheid, zelfs vanuit andere perspectieven, en waardoor we misschien zelfs langer zouden kunnen leven", zegt Lundahl.

Langdurig zitten is gewoonweg niet goed voor ons lichaam en onze productiviteit. Het beïnvloedt onze houding en verhoogt het risico op aandoeningen zoals hartziektes en diabetes.

Met behulp van in hoogte verstelbare bureaus kunnen we onze werkhouding veranderen en de mobiliteit vergroten, waardoor de doorbloeding wordt verbeterd. Tegelijkertijd komen er hormoonachtige stoffen vrij die het welzijn verhogen. Er zijn mensen in alle vormen en maten, maar een zit-stabureau is een goed voorbeeld van een universele oplossing die kan worden aangepast aan de lengte of de werkvoorkeuren van iedere werknemer.

"Steeds meer mensen willen een in hoogte verstelbaar bureau, om steeds meer verschillende redenen", aldus Anders Lundahl, fysiotherapeut en ergonoom bij Kinnarps.

PERFECT VOOR ACTIVITY-BASED KANTOREN

Activity-based kantoren vormen een andere stimulerende factor. Als we tussen werkplekken wisselen, is het alleen maar logisch dat we bureaus en kantoormeubelen willen die flexibel zijn en ruimte bieden voor beweging. Bureaus moeten eenvoudig kunnen worden aangepast aan individuele vereisten.

Op het scherm van de draagbare afstandsbediening wordt de hoogte weergegeven, waardoor het bureau gemakkelijk kan worden versteld voor zittend en staand werk. Als u uw bureau veel gebruikt, kan het een goed idee zijn om een afstandsbediening te nemen die uw instellingen opslaat. U kunt dan persoonlijke instellingen invoeren voor zittend en staand werk. De functionaliteit is vergelijkbaar met de stoelverstellingen in een auto: druk op de betreffende knop en het bureau gaat automatisch naar de ingestelde hoogte. Handmatige afstelling wordt vergemakkelijkt omdat de huidige instelling op het scherm wordt weergegeven. Als u 'uw' instellingen weet, kunt u de stand van de bureaus waartussen u wisselt, gemakkelijk aanpassen voor de beste ergonomische omstandigheden.

 

DE JUISTE BUREAUHOOGTE OM TE ZITTEN

"Het is net zo belangrijk om zittend op de juiste hoogte te werken als om staand op de juiste hoogte te werken, waardoor het argument voor het hebben van zit-stabureaus nog meer kracht wordt bijgezet. Wat hebt u aan een bureaustoel die perfect aan uw lichaam en behoeften is aangepast, als u geen bureau hebt dat kan worden afgesteld op uw optimale zithoogte?" vraagt Lundahl.

We weten dat het van het grootste belang is om een zittende en staande werkhouding af te wisselen. Uitsluitend zitten kan schadelijk zijn, maar van uitsluitend staan wordt u op lange termijn erg moe en het zorgt niet voor de beweging, variatie en activiteit waar we baat bij hebben.

"Dus zelfs als u weet wat voor u de optimale zit- en stahoogte is, en u de mogelijkheid hebt om uw instellingen vooraf te programmeren, adviseer ik toch om soms de hoogte aan te passen. We hebben zoveel verschillende zit- en stahoudingen – ons lichaam is gemaakt om te bewegen!"

"Een in hoogte verstelbaar bureau is een goede start voor een mobieler en gezonder leven. Een van de belangrijkste kenmerken van het zit-stabureau is dat de hoogte zeer gemakkelijk kan worden aangepast. De kans wordt daardoor groter dat u er een gewoonte van maakt om te bewegen en een andere houding aan te nemen, voordat u pijn in uw nek, schouders en rug krijgt."

Anders Lundahl, fysiotherapeut en ergonoom, Kinnarps

VIER TIPS! HOE ZORGT U ERVOOR DAT UW MEDEWERKERS HUN IN HOOGTE VERSTELBARE BUREAUS GEBRUIKEN?

1

AFSTANDSBEDIENING MET SCHERM

Voorzie bureaus van een scherm waarop de hoogte wordt weergegeven. Hierdoor kunnen medewerkers gemakkelijker hun favoriete hoogte-instelling bepalen. Met een afstandsbediening waarin persoonlijke instellingen worden opgeslagen, kunnen medewerkers hun zit- en stahoogte vooraf instellen.

2

INFORMEREN EN TRAINEN

Om hun in hoogte verstelbare bureau goed te kunnen gebruiken, moeten uw medewerkers eerst begrijpen welke voordelen het gebruik ervan heeft en hoe ze het bureau kunnen bedienen. Help verder door een 'korte handleiding' op elk bureau te plaatsen met tips en advies.

3

LEUKE HULPMIDDELEN

Tegenwoordig zijn er verschillende leuke telefoon- en trainingsapps die u eraan herinneren wanneer het tijd is om van houding te veranderen of wat te bewegen. Daag iedereen op kantoor uit: wie verandert het vaakst van houding?

4

PLAATS EEN LOOPBAND

Door aan uw bureau op een loopband te lopen, wordt bewegen nog meer gestimuleerd en kunt u werken terwijl u aan een comfortabel tempo wandelt.

CREËER EEN GOEDE GEWOONTE!

ALS U VEEL BEELDSCHERMWERK DOET OF VEEL VERGADERINGEN MOET UITZITTEN: MAAK ER EEN GEWOONTE VAN OM ALTIJD EEN TIJDJE STAAND TE WERKEN ALS U WEER BIJ UW BUREAU TERUG BENT!

Met een goed zit-stabureau kunt u een werkomgeving creëren waar een grote groep mensen ruimte heeft om samen te werken, terwijl zowel de individuele werkplek als de hele omgeving aan de functionele en ergonomische eisen voldoet.

Met vier kleinere in hoogte verstelbare bureaus kunt u bijvoorbeeld een creatieve ruimte maken waar groepen ideeën en voorstellen kunnen bespreken. Deze bureaus kunnen vervolgens snel worden omgevormd tot persoonlijke werkplekken waar u individueel kunt werken, maar ook regelmatig vervolggesprekken kunt houden.

WAT TONEN DE STUDIES AAN?

Door langdurig stilzitten neemt het risico op ziektes toe. Lichaamsbeweging buiten het werk neemt deze gezondheidsrisico's niet weg. Het is de manier waarop medewerkers hun tijd op het werk doorbrengen, die belangrijk is voor het welzijn en de winstgevendheid (1). Gemiddeld verbranden we 350 calorieën per dag door tweeënhalf uur staand te werken. De productiviteit stijgt met 10 procent als we staand in plaats van zittend werken (2).

1.
2.

 

DENK HIERAAN BIJ HET KIEZEN VAN IN HOOGTE VERSTELBARE BUREAUS

  • Er zijn onderstellen met een extra lange pootverlenging – oftewel het verschil tussen de laagste en hoogste instelling – leverbaar, waardoor het bureau nog flexibeler wordt en kan worden aangepast voor mensen van elke lengte.

    Kies voor een stille bediening voor een betere geluidsergonomie en om het risico te verminderen dat collega's er last van hebben als u de bureauhoogte aanpast.