De slimme materialen van de toekomst

Mensen produceren al meer dan 9000 jaar stoffen. Ze houden families warm, decoreerden woningen en beschermden meubilair en mensen. In de toekomst zullen stoffen nog meer voor ons doen. Slimme stoffen zorgen voor een revolutie in ons leven.

intrigerende mogelijkheden

“Slimme stoffen zijn erg opwindend. Ze bieden ook verschillende mogelijkheden om functies te integreren en verbreden onze opties op vlak van design. De ontwikkeling van deze stoffen zal bijdragen tot de creatie van producten met meer comfort en laat ons toe om met deze producten te communiceren op een volledig nieuwe manier. De stoffen van de toekomst zullen ons dagelijks leven verbeteren en zorgen voor nieuwe mogelijkheden voor de industrie, de zorgsector en het milieu. We geloven dat de textielindustrie meer doet dan alleen stoffen leveren. De leveranciers worden een positieve kracht in de sociale ontwikkeling," zegt Anna Berglund, projectcoördinator bij Smart Textiles in Borås.

Kinnarps heeft vooral interesse in hoe kleuren samen met stoffen kunnen worden gebruikt in de toekomst.

“Sommige pigmenten veranderen onder verschillende condities, zoals warmte, vocht en licht. Afhankelijk van het materiaal waaraan het wordt blootgesteld, verandert het design. Zo kunnen mensen reageren op het nieuwe uiterlijk en de nieuwe functie. Zo zullen dingen in de toekomst misschien werken," zegt Anna Berglund.

 

de toekomst is hier

"Wij geloven dat de textielindustrie evolueert van een leverancier van stoffen naar een positieve kracht in de sociale ontwikkeling"

Anna Berglund, Smart Textiles

Wat denk je van een jas die van kleur verandert naargelang je gemoedstoestand? Of een rugzak die varieert tussen dertien verschillende kleuren afhankelijk van de wind en het weer? Slimme stoffen komen alsmaar meer voor in onze huizen en onze werkplekken...

Ontwerpster Lauren Bowker, die vroeger nog heeft samengewerkt met Formule 1 teams en verschillende modehuizen uit Parijs, ontwikkelde met groot succes verschillende producten met slimme stoffen bij Selfridges in Londen.

Met de Air collection - die alles omvat van portefeuilles tot jassen die de laatste modetrends volgen - zet Lauren Bowker het idee van wat kan worden gedaan met stoffen op zijn kop. Al de producten lijken zwart, maar krijgen nieuwe, glanzende kleuren onder invloed van externe invloeden. Dat kan een weersverandering zijn, een verandering in de luchtdruk of een plotse regenbui.

“Of afhankelijk van wie de stof draagt. We hebben allemaal een verschillende bloedsomloop en lichaamstemperatuur, de stof reageert op de hitte die we zelf afgeven. Daarom kan bijvoorbeeld het deel van een sjaal dat je om je nek draagt er anders uitzien dan de stukken die loshangen," zegt Lauren Bowker.

Het geheim achter dit fenomeen is een dun inktpigment dat Lauren Bowker zelf heeft ontwikkeld. Het pigment wordt over de producten aangebracht en reageert met koolstofmonoxide. Door die reactie ontstaan er verschillende kleuren. Hoe je dat bij je outfit laat passen is nog een andere vraag...

Kinnarps bracht recent een bezoek aan Smart Textiles in Borås. Daar testten we een aantal technieken om te printen met hittegevoelige kleuren - geen makkelijke procedure.

interactief meubilair

Beeld je in dat je bureaustoel tegen je praat en je vertelt dat je al te lang neerzit en het tijd is om recht te staan. Een verhoogde interactie tussen het materiaal en de gebruiker is essentieel in de ontwikkeling van slimme stoffen. Kinnarps werkt momenteel aan een fascinerend project rond dit thema.

“We houden de ontwikkelingen en het onderzoek op vlak van slimme stoffen in de gaten, zodat Kinnarps deze technieken kan gebruiken om nieuwe, aantrekkelijke en ergonomische interieurontwerpen te creëren. We werken momenteel samen met Smart Textiles uit Borås aan een opwindend project. Momenteel zitten we in de startfase, maar het draait allemaal rond hittegevoelige stoffen, hoe we een stof kunnen aanpassen aan bijvoorbeeld lichaamswarmte."

Christina Wiklund, Colour and Materials manager, Kinnarps Sweden

Kinnarps bracht recent een bezoek aan Smart Textiles in Borås om meer te leren over printen met hittegevoelige stoffen - geen makkelijk proces. 

“De techniek kan manueel of via rotatieprinten met een template worden gedaan. Het hittegevoelige pigment moet daarna worden uitgehard in de oven. Die uitharding moet verder worden verbeterd vooraleer we de volgende stap kunnen zetten.”

Ondanks een aantal obstakels, is Christina Wiklund zeker dat er een toekomst is voor slimme stoffen in de meubelindustrie.

“Een stof die verandert van kleur zorgt voor nieuwe en spannende toepassingen, zeker vanuit een designperspectief, maar ook functioneel. De toekomst zal echter uitwijzen of dit een realiteit kan worden."